MALMÖ REDHAWKS: Ellinor Rydell är vår nya damtränare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Efter att ha gått rent genom seriespelet i DamEttan föll Redhawks ändå på målsnöret i våras, i jakten på en SDHL-plats. I den avgörande matchserien mot AIK, med ett avancemang i potten, var det stockholmarna som drog det längsta strået och kunde bibehålla sin plats i högstaserien.

Nu är den första byggstenen på plats inför den kommande säsongen. Ellinor Rydell, 39, är ny huvudtränare och sportchef för Redhawks damlag och hon tar över efter Calle Wendt, som valde att lämna efter den gångna säsongen.

– Det här ska bli fantastiskt roligt och utmanande, att få bli en del av den här resan där vi ska fortsätta att sträva mot SDHL. När jag fick förfrågan var det självklart att hoppa på direkt och det har alltid varit en dröm för mig att få vara huvudtränare på så hög nivå som möjligt. Jag är supertaggad på det här, säger Ellinor Rydell själv om att ta över huvudansvaret för Redhawks damer.

Närmast kommer hon från en tjänst i Rögle där hon bland annat under fyra säsonger startat upp och byggt klubbens flickverksamhet, som nu har över 100 aktiva tjejer.

Ellinor Rydells hockeybakgrund sträcker sig långt mycket längre bak i tiden än så. Vid sju års ålder började hon att spela hockey i Jonstorp, tillsammans med killarna, och när hon var tolv väntade spel i damlaget Veddige – där Ellinor bland annat blev lagkamrat med Maria Rooth och Erika Holst. Tillsammans blev det också två SM-brons i klubben. Samtidigt fortsatte hon att spela med killar och när det var dags för skolvalet blev det hockeygymnasium i Ängelholm – där hon var ensam tjej i klassen tillsammans med 16 killar.

Efter studenten fortsatte Ellinor att plugga när hon inledde en idrottslärarutbildning på GIH i Stockholm – samtidigt som hon fortsatte att spela hockey. Och i 20-årsåldern påbörjade hon också sin tränarbana när hon blev spelande tränare för sitt lag i Hässelby.

– Hockey har varit en väldigt stor del av nästa hela mitt liv och jag brinner verkligen för den här sporten. Det är glädjande att se att vi går åt rätt håll när det gäller synen på hockey för oss tjejer, men vi har fortfarande en lång väg att vandra.

Som färdig idrottslärare flyttade Ellinor Rydell hem till nordvästra Skåne igen och startade upp ett damlag i Rögle, för vilket hon blev ansvarig tränare. Samtidigt har hon också jobbat aktivt som ledare och tränare för Skånelaget. Men nu är det alltså huvudtränar- och sportchefsuppdraget i Malmö Redhawks som väntar.

– Jag är en tävlingsmänniska som både hatar att förlora och älskar att vinna. Självklart kommer vi gå för att vinna varje match och siktet är inställt på att avancera upp till SDHL, det har klubben varit tydlig med under ett par års tid, säger Rydell, innan hon berättar vidare om hur hon vill jobba med laget;

– Först och främst ser jag fram emot att samla alla tjejerna och få lära känna dem. Med min bakgrund som lärare så brinner jag för att arbeta med individerna och se till deras bästa för att få så bra individuell utveckling på varje enskild spelare som möjligt. Samtidigt ska vi tillsammans bygga ett starkt lag och få känslan att det är vi mot alla. Det är med ett starkt kollektiv, där individerna också får frodas, som vi kommer att nå våra mål.

Kontraktet med Ellinor Rydell är skrivet över den kommande säsongen.

FAKTA / Ellinor Rydell
Född: 1983-05-18
Roll: Huvudtränare och sportchef för Redhawks damlag
Historik: Har en lång hockeybakgrund både som spelare och ledare. Kommer närmast från en tjänst i Rögles organisation, där hon byggt upp flickverksamheten
Aktuell: Tar över huvudansvaret för Redhawks damlag, för vilket hon blir både huvudtränare och sportchef. Kontraktet är skrivet över säsongen 2022/23.

© Malmö Redhawks

print

Våra samarbetspartners