RÅNARNA: SERIEN (säsong 1) – väl utdragen actionserie med nödvändig ”grittiness” saknar twists och vändningar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Braquers: La Serie (Ganglands)
Skapad av: Hamid Hloua & Julien Leclercq
Regi: (1-6) Julien Leclercq
Skådespelare: Sami Bouajila, Tracy Gotoas, Samuel Jouy, Nabiha Akkari, Sofia Lesaffre, Salim Kechiouche, Noureddine Farihi, Geert van Rampelberg, Lubna Azabal, Bakary Diombera
Land: Frankrike
År: 2021
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: 44-51 minuter (6 avsnitt)
Visas på Netflix
Betyg: 2

En gång i tiden kom franska Braqueurs ut på dvd under den ”svenska” titeln The Crew. På IMDb går verket ifråga dock numera under det mer logiska namnet Rånarna. Där kunde historien ha slutat. Men tydligen tyckte Netflix det var en bra idé att göra tv-serie av det hela nu flera år senare. Och tro det den som vill, men streamingjätten har redan gett grönt ljus till en säsong två.

Och inte mig emot. Egentligen. Rånarna var trots allt en på sedvanligt franskt vis för genren effektivt hårdkokt skapelse även om den knappast stod ut vid en jämförelse med andra rullar i samma stil från ost- och vinlandet.

Sex avsnitt för utdraget

Fast nu när den första säsongen avverkats, kan jag undra om det inte varit bättre om man begränsat sig till en tvåtimmars långfilm istället. Sex avsnitt ter sig dessvärre väl utdraget för den i grunden rätt raka historia som serveras.

Leker lyxprostituerade

Handlingen byggs precis som i långfilmen kring gangstern Mehdi, men den utlösande faktorn som tvingar in honom i det kriminella träsket igen den här gången har med systerdottern Sofia och hennes flickvän, den streetsmarta Liana att göra. Duon ägnar sig nämligen åt att leka lyxprostituerade och ragga upp torskar på hotell . Allt med syfte att råna dem innan något köttsligt umgänge har skett.

Lätt som en plätt utan problem. Synd bara att det senaste offret var en knarkkurir, något som visar sig få vida konsekvenser när Sofia kidnappas av den slemme gangsterbossen., som vill ha tillbaka väskan med de åtta kilo kokain flickorna snott med sig.

Snuvade på kolan och den monetära konfekten

Det är i det laget Mehdi kommer in i bilden. Mehdis syster tillika Sofias moder blir av förståeliga skäl helt ifrån sig när dottern tas till fånga, så nu blir det morbror Mehdis uppgift att fixa biffen. Problemet är bara att ungdomsgänget Liana är en del av blir snuvade på den monetära konfekten när den råbarkade kontakten de skulle sälja kolan till helt sonika bara tar den från dem.

Aj, aj, aj, nu blev situationen plötsligt än mer komplicerad. För kidnapparna sätter naturligtvis än mer press på Mehdi nu när knarket är på avvägar. Stackars Sofia har all anledning att vara rädd för konsekvenserna.

Några varv för länge

Ungefär så ter sig upplägget. I bakgrunden figurerar sedan också ett konkurrerande syskonpar i kidnapparnas organisation och deras kartellboss till far, som försöker styra skeppet på distans.

Om detta låter som ett någorlunda spännande om än standardiserat tidsfördriv är det förståeligt, men tyvärr drar upphovsmännen ut på det hela några varv för länge utan att direkt addera något nytt på vägen. Vi fattar, situationen är allvarlig. Mehdi har ansvaret för sin unga släktings livhanke, och det ser mörkt ut. Men sedan då? Rånarna: Serien saknar vändningar och twister, som kan hålla intresset vid liv ända fram till slutsignalen.

En självklar grittiness

Dock tycker jag att det hela i vanlig ordning när fransmännen gör sådant här är i besittning av en nödvändig självklar grittiness, som många amerikanska motsvarigheter nuförtiden tappat bort i jakten på att få med alla tittare på bollen, båten eller hur man nu ska uttrycka det.

Men ändå, för hardcorefans av genren kan det här likväl vara värt att kolla in. Alla nödvändiga ingredienser finns trots allt representerade. Dessutom gör Sami Bouajilia sin Mehdi-figur till en skurk med nyanser man trots allt kan hysa viss sympati för.

print

Våra samarbetspartners