TISDAGSKLUBBEN – absolut godkänt för Peter Stormares första romcom feelgood på svenska

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Annika Appelin
Skådespelare: Marie Richardsson, Peter Stormare, Sussie Ericsson, Carina M. Johansson, Björn Kjellman
Land: Sverige
År: 2022
Genre: Komedi, Drama, Romantik
Längd: 102 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF
Betyg: 3

På menyn står söt svensk feelgood, ett slags budgetversion av Mamma Mia, där vi befinner oss i Göteborg istället för på en grekisk paradisö – och återigen leder Sussie Eriksson partyt, där tre sextioplus väninnor tävlar om vem som är bäst i test när det gäller att laga experimentell asiatisk mat. Det gäller att fånga dagen – och kändiskocken. Som spelas av Peter Stormare. Han har hittat sin gör-det-själv känsla även utanför Bauhaus reklamen. Matlagning – och matpresentation – kräver en hel del händighet. Matlagningskursen hålls på tisdagskvällarna, därav titeln Tisdagsklubben.

I rollen som den ständigt hemmapysslande Karin, som har drömmar om en karriär i cateringbranschen, syns Marie Richardson. Liksom i SVT-deckaren Morden (det mest fantasilösa namnet på en deckare någonsin?) spelas hennes äkta make återigen av Björn Kjellman. Kjellman är numera känd som chefen i den skojiga ICA-reklamen, där han är mycket mer matintresserad än i denna roll. Vem har en fru som Karin, som kan laga mat på Michelinstjärnors nivå – men äter hellre Dafgårds färdigrätter direkt från mikron? Ofattbart!

Arga kocken tinar upp

Det krävs inget snille för att förstå att Peter Stormares arga kock Henrik kommer att tina upp och bli den som drar det längsta strået om filmens leading lady Karin.

Peter Stormares första romcom feelgood på svenska får absolut godkänt. Han gick från att spela Hamlet i Ingmar Bergmans regi till att bli en av Hollywoods mesta skurkar … Och att få kyssa Marie Richardson måste i alla fall vara trevligare än att bli uppäten av dinosaurer i Jurassic Park.

Tisdagsklubben är baserad på en bästsäljande feelgood-roman. Ibland är filmdialogen lite väl styltig och “stage fights” uppstår och ebbar ut i rasande fart. Ett plus är dock att det medför att filmen klockar in på ungefär en och en halv timme. Komedier bör inte sträckas ut i det oändliga, ju rappare desto bättre.

På svenskt mellanmjölksvis blir alla sams och äter rosa tårta

Kan man vänta sig standard romcom ända in i målfållan? Inte riktigt. Det finns flera plus i kanten som höjer, förutom att Sussie Eriksson är så himla härlig att se på när hon ser så där lagom skojigt arg ut. (Hon behöver inte ens ett test för att hetsa upp sig …).

Otrohet eskalerar inte till något slags amerikanskt (eller grekiskt) hämnddrama. På svenskt mellanmjölksaktigt lagomvis så fortsätter alla att vara vänner och nya par bildas och alla festar tillsammans och äter rosa tårta.

Svenska Tisdagsklubben övertrumfar danska Matklubben

Kvinnliga karaktärer behöver inte ha som story line att bli ihop med någon. Det borde nästan vara en självklarhet … men ändå. Det är sällsyntare än man tror.

Nyligen kom en liknande dansk komedi, med ett liknande namn, Matklubben, som också handlade om tre väninnor som tog en matlagningskurs tillsammans. De åkte till Italien (danskarna hade väl större budget?) och alla kivades om vem som skulle ha den ende singelmannen på kursen. Ärligt talat – de var fruktansvärt och fruktansvärt tröttsamt att se den filmen (och Stina Ekblad förtjänar mycket bättre roller).

I Tisdagsklubben är den snygge karln på matlagningskursen – självaste stjärnkocken – vikt för huvudpersonen Karin, medan de andra två kan få lov att fortsätta vara nöjda med att vara singlar.

Lyckligt slut med hästar och

Alla mammor kommer säkert att nicka förnumstigt när Karin efter fyrtio år äntligen får ett tack för allt hon gjort för sin familj – som dess ständiga projektledare, kock och allt-i-allo.

Karin har en dotter som inte vill ha barn (närapå ett tabu ämne i Sverige idag) – och hon tillåts att få ha den viljan, istället för att på amerikanskt vis omvändas till traditionella, konservativa familjevärderingar. Hon kan få lov att vara lycklig med sitt hästjobb (bokstavligen: hon jobbar i ett stall) och kan få ett lyckligt slut med en snygg cowboykille och en gemensamt adopterad fluffig hundvalp istället …

Göteborg kan också vara exotiskt

Man behöver inte heller åka utomlands till en grekisk paradisö eller en italiensk matlagningskurs för att få lite ombyte. Det är trivsamt att hela berättelsen utspelar sig på ett så bekant ställe som Göteborg – och filmmakarna har ändå jobbat på att få det att se exotiskt ut. Det är så klart både välbekant och skojigt att se tre kända karaktärsskådespelare åka sparkcykel nedför den bekanta Avenyn.

Närbilderna på mat är läckra och kan säkert sälja in det asiatiska köket till fler intresserade. Och sitter du med dina traditionella snacks i myssoffan undrar du varför du inte har fixat till något lite mer avancerat…

print

Våra samarbetspartners