S.J. BENNETT : WINDSORKNUTEN – charmfullt med rapp och rolig dialog när Drottning Elizabeth löser mord

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Windsor Knot
Förlag: Bokförlaget Forum
Serie: Drottningens detektivbyrå (del 1)
Översättning: Birgitta-Wembro-Augustsson
Genre: Deckare
Antal sidor: 326
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-22
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2022-04-07

Drottning Elizabeth II firar just nu 70 år på tronen i dagarna de fyra. På premiärfirardagen gick den 96-åriga monarken ut på balkongen hela två gånger, till det jublande folkets stora förtjusning.

“Everyone loves Elizabeth” är dagens melodi och kärleken till Elizabeth är helt frikopplad från eventuell förkärlek till (eller antipati mot) monarkin som fenomen, eller resten av kungafamiljen. Elizabeth är helt enkelt ett starkt “brand name”.

En guldåder med världens mest älskade Elizabeth

S.J. Bennett har alltså hittat en guldåder. Världens mest älskade Elizabeth spelar huvudrollen i en ny serie deckare, där monarken, som här är blott 89 år gammal, löser mordfall som MI5 inte klarar av.

En ung pianospelande ryss hittas hängd med en Windsorknut efter ett party på slottet Windsor (mycket passande om man är lagd åt “mörk humor hållet”) och Elizabeth inser att MI5:s teorier om att Putin har agenter i hovet som mördar misshagliga ryssar … inte stämmer. Men hon inser också att ingen av MI5-männen kommer att lyssna på henne. Alltså återstår det att lösa fallet själv.

Likheter med The Crown … Men inte så mycket Miss Marple

Marknadsföringen lyder “The Crown möter Miss Marple”! Man kan förstå liknelsen. Och ja, tonen från Netflix-serien The Crown känns igen, för hela tiden måste det offentliga livet och det privata livet balanseras. Det offentliga livet omfattar bland annat ett stort 90-års kalas och ett officiellt statsbesök av Barack och Michelle Obama. Det privata livet omfattar bland annat promenader med charmiga små corgis. Så mycket att hinna med, så lite tid.

När det gäller Miss Marple … där är jämförelsen mer tveksam. Folk av en viss ålder är inte automatiskt en Miss Marple. Miss Marple var evigt lyckligt singel (och med tanke på vilka barn Elizabeth har, och alla skandaler de har varit involverade i, så kan man förstå att Miss Marple var lycklig). Miss Marple är den typen av pensionär som ingen lägger märke till. Hon flög under radarn och ägnade sig åt trädgårdsarbete. Elizabeth har en armé av trädgårdsmästare. Och … Alla lägger märke till Elizabeth. Romanen fastslår att hon är världens mäktigaste kvinna. Hon har också förmånen och förmågan att kunna delegera – om expertis behövs på något speciellt område, självklart känner hon experterna!

Speciell torr, mörk brittisk humor

Dialogerna är rappa, roliga och tänkvärda. Det finns en speciell torr, mörk brittisk humor som passar för den här typen av deckare – och som har en tradition som omfattar allt från P.G. Wodehouse till Caroline Graham (som skrev om de ursprungliga Morden i Midsomer, innan de blev urvattnade av TV).

Det finns så många träffande one-liners.

Det är också roligt att bara “hänga” med Elizabeth och höra hennes tankar – bland annat om hur anskrämligt fult Buckingham Palace är.

Alla hundvänner kommer så klart att älska de fyrfota vännerna och den kärlek som de ger monarken, i ur och skur.

Alla historiska händelser stämmer

En hel del research ligger till grund för boken och alla historiska händelser och yttre skeenden (som vilka datum paret Obama besökte Storbritannien) stämmer, även om mordgåtan är helt fiktiv.

Det här är en charmfull debut som kommer att få många uppföljare. Tänk, vilken massa mord som Elizabeth kan hinna med att lösa, innan hon står på balkongen och vinkar och firar 70 år som regent …

print

Våra samarbetspartners