LÄMNA INGA SPÅR – sann Kafkainspirerad berättelse om att stå upp mot maktmissbruk, korruption och orättvisor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Zeby nie bylo sladów
Regi: Jan P. Matuszynski
Skådespelare: Tomasz Zietek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak, Agnieszka Grochowska, Robert Wieckiewicz
Premiär: 2022-06-03
Betyg: 3

Polen 1983, milisen i Warszawa är maktfullkomliga och tycks stå över lag och ordning. En ordning som de själv fastställer.

Krossar tarmar och lever

Lämna inga spår! Uppmanar befälet sina poliskollegor när de brutalt krossar den unge Grzegorz Przemyks tarmar och lever. Hans bästa kompis Jurek kommer lindrigare undan och blir det enda utomstående vittnet till dödsmisshandeln.

I den här Kafka-inspirerande och sanningsbaserade filmen speglas maktfullkomligheten, rädslan och hoten som pådrivs av den kommunistiska maktapparaten. Men det är också i dessa tider, tider då väst står för frihet och transparens som nyheten om dödsmisshandeln får Polens politiska PR-maskineri att arbeta febrilt för att mörklägga och ändra historien som har retat upp en hel nation.

Polisen skall framstå som dem med skrupler

Alla tänkbara medel tas till, och skulden läggs på andra människor som får sina livförstörda. Allt för att polisen skall framstå som dem med skrupler. Åklagare byts ut, den efter den andra tills ”rätt” person sitter vid rodret och styr nationens intresse.

Vågar stå upp mot maktmissbruk och orättvisor

Lämna inga spår är Polens Oscarbidrag för bästa utländska film. En sann berättelse med otroligt tidsenliga detaljer som nästan får en att tro att filmen legat gömd till dess att ärendet preskriberats.

De som vågar stå upp mot maktmissbruk, korruption och orättvisor, övertygade om att sanningen måste segra, ges här en stark identitet och vi får en påminnelse om att inte ta vår frihet för givet.

print

Våra samarbetspartners