THE MUMMY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Alex Kurtzman
I rollerna: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Russell Crowe

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-06-09

Universal har uppenbart insett att det är att gå över ån efter vatten när det gäller att leta material till nya skräckfilmer. Hos den nya generation som styr och ställer på bolaget har polletten tydligen trillat ner att Universal har samma status som skräckfilmsbolag som MGM fått med sina musicals. Det är den klassiska logon med ett jordklot som en gång introducerade Frankenstein, Varulven, Dracula, Mumien, Den osynlige mannen och Dr Jekyll & Mr Hyde för biopubliken och blev stilbildande för generationer framåt. Samtliga fick efterföljare mer eller mindre lyckade men faktum är att Frankensteins brud är en av få som överträffar originalet Frankenstein.

På 50- och 60-talet lyckades Hammer-film i England framgångsrikt göra nyinspelningar som ganska stilsäkert följde Universal originalen utan att göra intrång i monstrens utformning. Peter Cushing och Christopher Lee levde sej med bravur in i Karloffs, Chaneys och Lugosis urspungliga tolkningar av monstren. Med jämna mellanrum har det gjorts nya tolkningar av dessa gamla “skräckgubbar” men en ny generation som växer upp med Jason och Freddy har dem naturligtvis inte i modersmjölken. Nu skall det alltså bli ordning på torpet igen i gamla slott och pyramider eftersom Universal skall satsa stort i både renomé och dollar på “The Dark Universe” där monstren alltså skall upp-dateras för att tilltala nya fans.

Först ut på plan är “The Mummy” som i det här fallet är en kvinna prinsessan Ahmanet som vaknar i sin krav och visar sej vara ovanligt pigg efter att ha sovit i 5000 år. Hämnden är ljuv och den som väntar på något gott tänker hon och mest hat-kärlek har hon till Tom Cruise som utseendemässigt lyckas trolla bort ett tiotal år från sina på prästbetyget lysande 54 vårar. Trots att själva inramningen av den levande Mumien hämtat lite mer näring i Karloffs och Chaneys original än de hopplösa actionspektakel som gjordes i skarven mellan förra och detta millenniumet handlar det mycket om att bibehålla Tom Cruises högt stående aktier från Jack Reacher och Mission Impossible filmerna. Att den döfödda relationen mellan Cruise och Mumien har nekrofila drag stöter väl knappast på patrull eller får någon att höja på ögonbrynen eftersom Cruise själv blir ett monster vid ridåfall. Ett kreativt inslag är förvisso att släppa lös Russell Crowe som Dr Jekyll och Mr Hyde och man tycker sej se blinkningen till publiken, om jag bjuder på det här kan ni väl vara artiga och tacka och ta emot.

Det hela är underhållande på ett ytligt men knappast skräckinjagande sätt så något nytändning för klassisk skräckfilm kan jag inte tänka mej att det handlar om.

skriven 2017-06-09

print

Våra samarbetspartners