CHURCHILLS SPIONER – en fullskalig hyllning till andra världskrigets verkliga hjältinnor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: A Call to Spy
Regi: Lydia Dean Pilcher
Skådespelare: Sarah Megan Thomas, Stana Katic, Radhika Apte, Linus Roache, Rossif Sutherland
Land: USA, Ungern
År: 2019
Genre: Biografi, Brott, Drama
Längd: 123 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

Churchills spioner – är ett välgjort och engagerande historiskt drama med verkliga hjältar i huvudrollerna. I centrum står Virginia Hall – en av de mest framgångsrika spionerna under andra världskriget.

Först spionerade Virginia för britterna, sedan för amerikanerna, och efter krigsslutet blev hon den första kvinnliga agenten på CIA. Inte dåligt för en kvinna som ansågs vara för vek för att bli diplomat – eftersom hon var “disabled” och bara hade ett fungerande ben. Det andra benet var ett träben som Virginia döpt till Cuthbert. Ironiskt nog hade USA vid denna tid en president som satt i rullstol. Ingen påstod att han inte skulle klara av diplomati …

Sarah Megan Thomas spelar huvudrollen och står även för filmens manus och produktion, medan Lydia Dean Pilcher har regisserat.

Spiondrottningen får äntligen sin första film

Det märks att filmen är “a labour of love” som genomförts med yttersta noggrannhet. Det är första gången som Amerikas egen spiondrottning får en egen biopic – och man vill absolut inte bläddra bort korten i en vinnande giv.

Den amerikanska Virginia Hall flankeras av två lika modiga som osannolika krigshjältinnor. Noor Inyat Kahn är en indisk prinsessa som bekänner sig till sufismen (en pacifistisk inriktning inom islam) och Vera Atkins, som utbildar alla spionerna, är en rumänsk judinna.

En hyllning till det fria multikulturella samhället

Filmen är en fullskalig hyllning till en trio av andra världskrigets verkliga hjältinnor – liksom en hyllning till frihet och det demokratiska, multikulturella samhället. Som behöver försvaras. Gång på gång.

På motståndarsidan finns Gestapo, lett av en man med det docklika namnet Klaus Barbie, och en lömsk präst som kostar så många agenter deras liv.

En på tusen filmer

När det gäller spionthrillers är detta en på tusen – både när det gäller spänning och autentisk research, såväl som engagerande hjältemod och intressanta personporträtt.

print

Våra samarbetspartners