MALIN MENDEL : INDIEN I MITT SVENSKA KÖK – som en ätbar biografi med SVT:s korrespondent i Indien

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Norstedts
Genre: Nationella & regionala kök, Mat & dryck
Antal sidor: 157
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-04-26

Malin Mendel är känd som SVT:s utrikeskorrespondent i Indien — och som David Batras ständigt lika entusiastiska sidekick i Världens värsta indier. (Ja, det ska bli en ny säsong.) Hon har lurat honom att prova på både det ena och det andra i Indien – men här ska finnas det mesta av det godaste förpackat i en och samma bok.

Drottning Victoria säljer in indisk matlagning i hemmet

Inställningen till indiskt kan bero på var man växt upp. I Storbritannien har indisk mat och hur man gör en curry funnits med i standardreceptsamlingar sedan viktoriansk tid. Drottning Victoria uppskattade en god curry – och självklart ville resten av folket också dinera kungligt i det egna köket. Vi pratar i alltså 1800-tal.

Från Volvo i Pakistan till utrikeskorrespondent i Indien

2000-tal i Sverige … och de flesta anser inte att hur man svänger ihop en curry ska ingå i standardreceptsamlingar. Malin Mendel har gjort det till sin mission att bli Sveriges Drottning Victoria och sälja in den indiska maten. Recepten serveras tillsammans med personliga berättelser och foton, så detta blir som en ätbar Malin-biografi. Hennes pappa jobbade på Volvo i Pakistan och Malin och hennes syster var alltid lika nyfikna på vilken god mat som deras husa Alice skulle laga. Det är inte helt fel att få en varm chapati direkt från stekpannan när man kommer hem från skolan …

Grönsaker, kryddor, ris och bröd som hörnstenar

En fördel med Malins marknadsföring av allt indiskt är att mycket lämpar sig för alla som håller sig till vegetarisk eller vegansk kost. Det är mycket grönsaker, mycket kryddor och mycket ris och bröd.

Men en receptsamling skulle knappas vara Malins utan äggrätter -hon verkar alltid ha ett hårdkokt ägg och lite salt i handväskan när hon är ute med David Batra.

Fina fisken med chili

En favorit i samlingen blir haricots verts grytan med kanel och aprikos – är det huvudrätt? Är det efterrätt? Vem bryr sig när det är så gott?

När det gäller fisk, är det fina fisken hela vägen när makrill marineras i chili. En svensk-indisk kombo, känns det som. Samma sak gäller muffinsen med indiska kryddor och svenska bär. Gott till sommarfikat.

Tillbehör, efterrätter och drycker

Det finns en hel avdelning med olika tillbehör (som olika sorters ris), en avdelning med goda efterrätter och en med drycker. Slutligen finns ett avsnitt med picknick och bufféer – vilket passar perfekt för den varma årstiden som nu kommer, eftersom Indien anpassat sin mat och matlagning och hållbarhet till just ett varmt klimat (och temperaturer som svensk sommar lyckligtvis aldrig kommer upp i).

The great indian cook-off … ?

Det var en god ide av Malin Mendel att skriva sin biografi i kokboksform – och David Batra har själv kommit ut med sin egen indiska kokbok med egna självbiografiska favoriter.

Vem vet, Malin och David kanske kör ett kockprogram i framtiden? Kock-battle? The great indian cook-off? Hela Indien bakar? Världens värsta indiska kök … ? Ju fler kockar, desto mer kryddstarkt! Möjligheterna är närapå oändliga!

print

Våra samarbetspartners