MANFRED MANN’S EARTH BAND, Amager Bio, Köpenhamn den 3 maj 2022 – ett jordnära möte med mannen som älskar Danmark och får sin kärlek besvarad

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Amager Bio har som kanske en del känner till nyligen kunnat fira 25-årsjubiléum, och en av de som besökt stället flest gånger är Manfred Mann. Detta var hans nionde framträdande i ”bion”. Senast han gjorde stället äran var den 22 juni 2019, och sedan dess har det inte släppts någon ny musik, men fira 50-årsjubiléum kunde han likväl göra förra året.

Samtidigt ska man förstås komma ihåg att Manfred Mann har en tämligen imponerande sångkatalog att ösa ur. Den sträcker sig till och med bortom tiden med Earth Band. Därmed inte sagt att setlistan förändrats nämnvärt sedan 2019. Det är primärt låtordningen som förändrats. Också har ett par enskilda nummer adderats, nämligen The Police Demolition Man och klassikern Mighty Quinn.

Övervägande äldre publik

Fast det brydde sig nog ingen i publiken om. Eftersom konserten hade flyttats fram ett par gånger på grund av pandemin kunde man märka att förväntningarnas glädje låg i luften i den utsålda lokalen. Föga förvånande bestod publiken av övervägande äldre, men bland dessa fanns också de som tagit med släkt och vänner från nästkommande generationer.

Lika läckert varje gång

På plats fanns JPS Medias Henrik Hildebrandt i egenskap av både fotograf och reporter. Han hade sett Manfred Manns Earth Band tidigare, och kunde efteråt mycket riktigt konkludera följande:

”Det är lika läckert varje gång man ser Manfred Mann. Energin och den goda stämningen levererades även i tisdags till hundra procent via ett fantastiskt liveframträdande. Man går alltid hem med ett leende på läpparna efter en konsert med Manfred Mann. Så även 2022.”

Intakt spelglädje

Publiken var också mycket riktigt på hugget redan från början. Uppenbarligen väcktes igenkänningens glädje av de flesta numrena som passerade revy. Vilket förstås känns upplyftande att konstatera. Synd bara att den 81-årige Manfred Mann själv verkade ha tacklat av en del där vid sina keyboards i förhållande till förr om åren.

Fast energin var det inget fel på och spelglädjen var intakt. Sedan kunde Mann förstås också förlita sig på sitt band och det starka låtmaterialet, så det fanns knappast någon risk vad gäller kvaliteten som helhet.

Fantastisk sång av Robert Hart

Bland de välkända numrena gjorde särskilt versionerna av Don´t Kill it Carol, Father of Day, Father of Night, For You, Blinded By the Light och Davy´s on the Road Again intryck. Sången av Bad Companys ex-sångare Robert Hart var fantastisk, och gitarrspelet av originalmedlemmen Mick Rogers var bländande. Det fem man stora bandet levererade på det hela taget rakt igenom klingande välljud av perfektion.

En afton som denna ger det absolut mening att framhålla Mick Rogers som en av de bästa livegitarristerna som finns. Han stämningsfulla gitarrljud och alla fina solon bidrar i hög utsträckning till att skapa det välkända Manfred Mann-soundet.

Fick vad de kom för

Manfred Mann är för övrigt gift med en danska, och han pratade under konsertens gång om sin fru Danny. Mann sade sig vara otroligt tacksam över att ha fått en dansk familj och vänner. Så det blev ros till oss danskar för att vi är ett leende folk som alltid verkar glada.

Och just glada var i varje fall alla närvarande vid denna konsert. De fick vad de kom för, och serverades den sortens live upplevelse man minns efteråt.

Mads Kornum

print

Våra samarbetspartners