SING 2 – ett ymnighetshorn av skojiga små idéer, men grisarna är fortfarande bäst

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Garth Jennings
Originalröster: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Scarlett Johansson, Taron Egerton, Tori Kelly, Nick Kroll, Jennings, Peter Serafinowicz, Jennifer Saunders, Nick Offerman, Bobby Cannavale, Spike Jonze, Pharrell Williams, Halsey, Chelsea Peretti, Letitia Wright, Eric André, Adam Buxton, Bono
Svenska röster: Morgan Alling, Björn Bengtsson, Mimmi Sandén, Annica Smedius, Ulrik Munther, Andreas Rothlin Svensson, Hanna Hedlund, Jasmine Heikura, Arantxa Álvarez, Klara Hammarström, Tony Irving, Sarah Dawn Finer, Tommy Körberg, David Sundin, Felipe Leiva Wenger, Ewa Maria Roos, Magnus Roosmann, John Lundvik, Leif Andrée
Land: USA
År: 2021
Genre: Animerat, Familj, Komedi, Musikal, Äventyr
Längd: 110 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Let’s Go Crazy! Hur kan man få in Prince, Elton John, Billie Eilish och U2 i samma film? Svar: man gör en jukebox musikal med en massa djur i alla rollerna som tolkar några av tidernas största hits.

Enbart öppningsnumret, där alla djuren satt upp en fantastisk version av Alice i Underlandet till tonerna av Purple Rain-klassikern Let’s Go Crazy, gör filmen värd biljettpriset, eller snarare BD-priset. En elefant spelar Alice, en gorilla är hattmakaren och en discodansande gris gör en oförglömlig tolkning av Cheshirekatten. Tre vita kaniner lirar elgitarr. Behövs det sägas mer för att sälja in denna sprudlande musikaliska smällkaramell till film?!

Ett ymnighetshorn av kul idéer

Sing 2 är ett ymnighetshorn av skojiga små idéer som snabbt avhandlas, istället för att dra ut en enda idé till en urvattnad långfilm. Alice i Underlandet sekvensen hade kunnat bli en hel långfilm – istället är den bara ett medryckande öppningsnummer. Historien om discogrisen Gunter som hemlig agent hade kunnat bli en hel långfilm – istället är berättelsen bara en kort och intensiv (och intensivt rolig) liten bonusfilm.

Matthew McConaughey önskar sig koalans optimism

Garth Jennings har gjort det igen. Manus, regi och rösten till den lojala gröna ödlan som är sekreterare till världens mest optimistiska koala. Matthew McConaughey har sagt att han önskar att han var så optimistisk som koalan Buster Moon.

I den första filmen lyckades Buster rädda en landsortsteater med hjälp av en bunt nya talanger. Nu har de nya talangerna blivit stjärnor. Buster drömmer om att ta djurens Las Vegas – Redshore City – med storm. Visst lyckas han. Fast inte utan att först nästan ha blivit mördad av vargmafiosos … Redshore City är en tuff stad, för tuffa rovdjur, och små eukalyptustuggande fluffbollar skulle göra klokt i att hålla sig långt därifrån.

Optimism övertrumfar klokhet

Men Buster Moon är inte klok, han är obotligt optimistisk. Han råkar lansera en rymdmusikal, som han inte har något manus till, och han råkar också lova att rocklegendaren Clay Calloway (med röst av U2:s Bono) ska ställa upp. Clay Calloway är en enstöring som aldrig syns till. Det är extra festligt med Bonos röst till den här karaktären, Bono är raka motsatsen till prototypen för en rockande enstöring. Finns det någon gala, något evenemang, något projekt som Bono någonsin säger nej till?

Vänskap över artgränser och åldersgränser

Alla de udda djuren från ettan är tillbaka, och alla får sin egen storyline. Elefanten Meena upplever sin första kärlek med en snygg elefantpojke som är egenföretagare med specialiteten hemmagjord glass med jordgubbscheesecakesmak. Ett snyggt – och gott! – val av Meena. Annars – och stort plus i kanten här! – går de flesta storylines ut på vänskapsrelationer som går över klassgränser, artgränser och åldersgränser. Många nya karaktärer introduceras.

Bästa grisarna dansar vidare

Bäst är fortfarande grisarna, som är kända från ettan. Gunter, som älskar disko och rymden över allt annat. Också Rosita som förvisso älskar sin familj, men hon älskar att stå på scenen också. Och att vara en sjungande primadonna. Kan någon räkna hur många griskultingar som hon och hennes man Norman har? Hela familjen stöttar i alla fall Rosita i hennes dröm. Och det är nog så viktigt att påminna om att mammor också är personer. I svensk barnlitteratur och barnkultur brukar de vara frånvarande eller bakgrundsbrus. Här får en mamma ha egna drömmar och ambitioner – om att få en stor huvudroll, om att slå igenom i Las Vegas … och alla stöttar henne. För mammor drömmer också om saker. Annat än att städa och handla och laga mat.

Gorillorna som försvann och gjorde comeback

Ibland kommer en karaktär lite i skymundan – men så blir rollen plötsligt större och handlingen mer engagerande. Som den unge gorillan Johnny som glöms bort ett tag, men så gör den tråden i handlingsväven comeback och vi får äntligen se Johnnys stora familj igen (som alla låter som om de kommer direkt från Snatch eller Lock, Stock and Two Smoking Barrels) och maffiadjuren och deras vargboss får sent omsider tufft motstånd att bita i. Klartext: det blir maffian som får bita i gräset.

Trallvänligt, utan att vara inställsamt

Det här är jukebox musikal som minigrisarna vill se om och om igen. De studsar av fröjd till kvalitetsmusik, låtar som förr sjöngs av gamla godingar som Dionne Warwick, Prince and The Revolution, Steve Winwood, Mercury Rev, Elton John, Coldplay, U2 … och nyare stjärnskott som Weeknd, BTS och Billie Eilish.

Fast för barnen är det trallvänliga barnpopvisor sjungna av gulliga djur. Ett bra bevis på att man inte behöver skapa inställsam och menlös baby-shark smurfpop för att ungarna ska digga, det går ännu bättre med bra klassiker. Och visst diggar tonåringarna och alla vuxna (oavsett ålder) lika mycket. Visst katten svänger det! Om både koalor och piggsvin, gorillor och elefanter, vargar och grisar och … stora och små katter!

Actionpackade extrafilmer

Massor av extramaterial. Bland annat två actionpackade extrafilmer, sing-along, intervjuer med röstskådespelare, besök hos animatörerna och matnyttiga rita-djur tips.

print

Våra samarbetspartners