WITHOUT REMORSE – utnyttjar skamlöst Jack Ryans och Tom Clancys namn

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Stefano Sollima
Skådespelare: Michael B. Jordan, Jamie Bell, Jodie Turner-Smith, Lauren Landon, Guy Pearce
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Krig, Thriller
Längd: 109 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Paramount
Betyg: 2

Tom Clancy är mest känd för sin karaktär Jack Ryan. Den mest kända Jack Ryan filmatiseringen är The Hunt for Red October, med Alec Baldwin och Sean Connery i huvudrollerna. “Based on a true story” brukar tas med en nypa salt, men hur The Hunt for Red October var baserad på en sann historia … det har till och med blivit dokumentärfilm. Hur lade Tom Clancy vantarna på en massa hemligstämplat material och skrev en bästsäljare? Teorierna om detta skulle kunna bli en långfilm i sig.

Det finns många fler Jack Ryan filmer, bland annat med Harrison Ford som Jack Ryan i Patriot Games och en ny TV-serie med John Krasinski som Jack Ryan. Men marknaden är tydligen inte mättad på Tom Clancy spin-offs. Nu är det dags att lansera en filmfranchise med John Clark, som brukar dyka upp i “Ryanverse“. Innan karaktären tog namnet John Clark så hette han John Kelly. Tänka sig, vilket vågat namnbyte!

Ryssar ersätter droghandeln

Romanen är från tidigt 1990-tal, och den nya filmen har mycket lite att göra med romanen. Johns fru blir nu dödad av ryssar istället för att dö i en bilolycka och fajten mot droghandeln är helt struken. Men filmen känns ändå som en gammal rulle från 1990-talet. Tänk Rambo eller någon Rambo-wannabe. Man har alltså uppdaterat handlingen så att den känns … ännu äldre och mossigare än boken.

Tjugo år av helvete

Den här filmen har varit i det som kallas “development hell” i över tjugo år. Det har ryktats om att John Kelly skulle spelas av Keanu Reeves (som nu är upptagen med att spela en annan John, John Wick). Sedan ryktades det att Matrix-kollegan Laurence Fishburne var på tapeten. Sedan Gary Sinise. Slutligen skulle filmen bli av med Tom “Venom” Hardy i huvudrollen och med Kevin Costner som hans mentor. Det manuset lät riktigt bra. Det skrotades.

En kopia av en kopia

Nu blev det Michael B. Jordan. Och ett manus som ser ut att vara en kopia av en kopia av en kopia … Något som blivit över i 1990-talets VHS utförsäljning med slitna reafilmer. Historien har gjorts så många gånger förut. Och mycket bättre. Modiga soldater på fältet och kostymnissar som man inte kan lita på. En opålitlig person i de egna leden, som håller en lång superskurksmonolog om geopolitik (försök att inte somna). Skurkrollen ska givetvis gå till en britt eller annan europé, eftersom amerikaner är och ska spela sanna patrioter. Patriot Games! En massa dödade, en massa patriotiskt dravel, nån mullvad, nån snygg brud … och så alla dessa karlar som heter John eller Jack och som är utbytbara mot varandra.

Alla borde ångra sig

Har du hört det förut? Ja. Har du sett det förut? Ja. Utnyttjar man skamlöst Jack Ryans och Tom Clancys namn? Ja. Försöker man marknadsföra “Ryanverse” och skapa en ny franchise med ännu en John/Jack? Ja. Är en uppföljare planerad? Ja.

Filmen heter Without Remorse. Men alla inblandade borde ångra sig. Utan originalitet och utan spänning.

print

Våra samarbetspartners