CYRANO – klassiker som musikal imponerar inte

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Joe Wright
Skådespelare: Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr., Ben Mendelsohn, Monica Dolan
Premiär: 2022-04-22
Betyg: 2

Historien om den vältalige Cyrano de Bergerac, av den franske författaren Edmond Rostand, har filmats ett otal gånger med liknande tolkningar av den långnästa mästarduellanten. Lagom till Berlin OS 1936 gjordes det även en opera och nu är det så dags för en musikalversion av klassikern.

Bland tidigare filmer minns jag själv mest ihåg Roxanne (1987) med Steve Martin (Charlie/Cyrano) och Daryl Hannah (Roxanne), men kommer även ihåg den franska Cyrano de Bergerac (1990) med den passande stornäste Gérard Depardieu i huvudrollen. Handlingen är ju en fantasifull skildring av 1600-talsförfattaren Cyrano de Bergerac och dennes hemliga förälskelse i sin kusin Roxanne. Nu vet jag inte vilken åldersskillnad det var i verkligheten/pjäsen mellan Cyrano och Roxanne, men i de skildringar jag sett så är det en signifikativ skillnad. Så även så denna gång.

Cyranos tillkortakommande har inget med kranen att göra

Dagens Cyrano skiljer sig dock väsentligt från tidigare tolkningar, dels är det här som nämnts tidigare en musikal. Sedan består Cyranos “handikapp” inte längre av en gigantisk kran, utan mer av hans tillkortahavanden. Det vill säga hans längd eller rättare sagt bristfälliga längd. Cyrano är en dvärg.

Musik av The National

Cyrano spelas av Peter Dinklage som de flesta känner igen som Tyrion Lannister från Game of Thrones, och det är faktiskt hans fru Erica Schmidt som ligger bakom musikalen, som fick sin premiär 2018. Musiken är skriven av tvillingbröderna Aaron och Bryce Dessner, som nog är mer kända som en del av gruppen The National. De medverkar för övrigt även på soundtracket.

Inte imponerad

Filmen blev väl ingen större succé när den släpptes i februari, och även kritiken var väl ganska ljum. Själv var jag väl inte heller så speciellt imponerad. Filmen ter sig nämligen ganska seg, så de två timmarna går inte speciellt snabbt. Även om låtarna är helt okej.

Skriven 2022-04-20

print

Våra samarbetspartners