WILL SMITH, JERRY LAWLER, MIKE TYSON, ZINEDINE ZIDANE, TONYA HARDING, INGMAR BERGMAN OCH NYAMKO SABUNI

Klicka på bilden, för att se hela bilden

På Oscarsgalan 2022 slog Will Smith komikern Chris Rock i direktsändning. Ingen såg det komma trots att Smith gick med bestämda ben ganska så långt för att komma åt Rock. I efterhand blev Smith fördömd även av dem som först applåderade hans handling.

Professionelle fribrottaren Jerry ”The King” Lawler, slog komikern Andy Kaufman i direktsändning av David Letterman Show, med en kraft att denne föll från stolen. Världen chockades. Lawler spelade upp denna scen i Miloš Formas excellenta film Man on the Moon som handlade om Kaufmans liv och gärningar.

Mike Tyson bet av en bit av Evander Holyfields öra och slog dessutom honom i ryggen efter att matchen blev stoppad. Det hände i juni 1997 och även om Holyfield och Tyson försonades så småningom är Tysons handling till dags dato fördömd och oglömd.

Zinedine Zidane utsåg till ”The Best FIFA Football Player” hela tre gånger och dessutom utsågs han även till världens bäste idrottsman. Under VM finalen 2006 skallade Zidane italienaren Marco Materazzi och blev utvisad. Jag såg det i direktsändning och kunde knappast tro mina ögon. Att Zizou skulle vara kapabel till något sådant?

Tonya Harding lät sin före detta man, Jeff Gillooly slå sin största konkurrent i konståkning, Nancy Kerrigan, med ett järnrör. Man är inte säker på huruvida Gillooly slog Kerrigan på Hardings uppdrag, men som Harding sa: ”There’s no such thing as truth. It’s bullshit. Everyone has their own truth, and life just does whatever the fuck it wants.”

Ingmar Bergman iscensatte örfilande i flera av sina filmer, jag minns Persona i vilken skådespelerskan Elisabet ger sin sköterska Alma en örfil så att hon får näsblod, i filmen Skammen får musikern Eva Rosenberg en örfil för att lugna ner sig, i Sommarnattens leende säger Anne ”Och så ska du få en örfil för att du kurtiserar Petra. Att du inte skäms” och hon örfilar honom. Bergman trodde troligen på örfilar som ett sätt att lösa problem, och år 1969 slog han själv DN:s teaterkritiker Bengt Jahnsson, en handling som kostade honom 5.000 kr i böter.

Den 8 april 2022 avgick Nyamko Sabuni som Liberalernas partiledare. Det sägs att den droppen som fick Liberalernas bägare att rinna över var att Sabuni sade att hon skulle fly till Norge i händelse av krig. Men är en sådan strategi så förfärlig att den måste fördömas? Liknar inte denna tankegång den som NATO och EU förespråkar? Eller vill kanske inte dessa sammanslutningar undvika ett storskaligt krig?

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade att tiotusentals ukrainare har dödats bara i Mariupol. Enligt Världsbankens prognos kommer den ukrainska ekonomin att krympa med över 45 procent bara under 2022. Ukrainas FN-ambassadör Sergij Kyslytsya hävdar att Ryssland har fört över 121 000 barn ut ur Ukraina…
Det är kanske en liknande utveckling Sabuni såg framför sig.

I augusti 1968 invaderade Warszawapaktens militärer Tjeckoslovakien. Tjeckoslovakiens regering uppmanade inte tjecker och slovaker att ta till vapen, inte heller försökte den hindra män att lämna landet. Familjer splittrades i mycket lägre grad än i fallet Ukraina. Nästan inga döda och nästan inga förstörda städer och byggnader. Ingen brist på mat. Landet dränerades på relativt få forskare, vetenskapsmän, läkare. Inga barn stals för att adopteras i Sovjetunionen eller annanstans.
Och ändå, alla västländer, inklusive Sverige, tog emot tjeckoslovakiska flyktingar, mig inklusive, med öppna armar.

Den 9 november 1989 föll Berlinmuren, och därmed blev även Tjeckoslovakien ett fritt land, med före detta dissidenten Václav Havel som president. Mellan 1968 och 1989 har det gått 21 år och under dessa har ”tjeckoslovaker” levt någorlunda hyfsade liv. Om de utkämpade samma krig som ukrainare utkämpar nu, då är det inte omöjligt att Tjeckien och Slovakien inte skulle vara återuppbyggt till dags dato. Jag tänker på ställen som Prag, Český Krumlov, Dolní Vítkovice, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Brno, Tábor, Piešťany, Bojnice, Banská Bystrica, Košice… Forskare hävdar att den förstörda marken efter 1:a världskriget kommer att ta 400 år att återställa.
Det är kanske en liknande, en ”Tjeckoslovakisk” utveckling Sabuni tänkte på.

Putins krig är avskyvärt och inget annat. Men jämförelsen mellan Hitlers krig och Putins, baserar sig inte på kända fakta. Putin är inte ute efter att utrota judar, romer, mentalt handikappade, mörkhyade, homosexuella, kommunister och alla polacker, slovaker, serber, tjecker, ukrainare, belarusier, ryssar, bosniaker, bulgarer, kroater, makedonier, montenegriner, serber, slovener…

Will Smith, Jerry Lawler, Mike Tyson, Zinedine Zidane, Tonya Harding och Ingmar Bergman fördömdes för att de använde sig av våld, Nyamko Sabuni däremot fördömdes för att hon valde fly framför att kämpa respektive illa fäkta. De allmänna förväntningarna verkar vara avgörande hur olika olika handlingar bedömes.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners