THE BATMAN – dyster, gotisk och den bästa skildringen av “Den maskerade hämnaren” hittills

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matt Reeves
Skådespeare: Robert Pattinson, Zoe Kravitz, Jeffrey Wright, John Turturro, Colin Farrell
Land: USA
År: 2022
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: 176 minuter
Visas på HBO Max
Betyg: 4

Långt ifrån min barndoms tecknade, jämförelsevis nästan muntra Läderlappen. Men utvecklingen, franchisen, har under flera decennier gått mot allt dystrare gotisk undergångsstämning, så att vi nu nått den mörkaste filmen av dem alla, är på sätt och vis helt logiskt.

The Batman är dessutom den bästa av de skildringar av “Den maskerade hämnaren” som dykt upp i biografmörkret (och i detta fall även på streamingtjänsten HBO) hittills. Detta beror emellertid till stor del på att ingen av de tidigare skapelserna varit värdiga ett riktigt, riktigt högt betyg i undertecknads, alias Dr. Spoilers kartotek – såvida man inte vill inräkna Todd Phillips Joker (2019), som ju ingår i DC:s Batmanuniversum, dit; den är bättre!

Voice over fungerar klockrent

Doktorn attesterar alla blinkningar och referenser, Seven, Taxi Driver, Bladerunner, med flera, samt också faktumet att filmen med sina nästan tre timmar är något för utdragen. Hade nog skruvat en del på mig i biofåtöljen, men i TV-soffan – med snar närhet till toalett och uppfriskningar – funkade det hela dock relativt smärtfritt.

Många, framför allt i kritikerkretsar, hatar av någon anledning voice over, men i denna falang ingår inte Dr. Spoiler, och just i detta verk fungerade huvudrollsinnehavaren Robert Pattinson domedagsfunderingar klockrent, speciellt under filmens första hälft. Så gjorde även Pattison.

Pattinson med ypperlig känsla för rollval

Överhuvudtaget, är denna senaste skådespelarensemble med Robert Pattinson (som, som bekant, slog igenom i hånade Twilight Saga-serien, men som därefter oftast haft en ypperlig känsla för rollval) som Batman och Zoë Kravitz (dotter till Lenny Kravitz och Lisa Bonet) som Catwoman i spetsen mer än väl godkänd.

Biobesök rekommenderas vid intresse

Några scener är mindre fungerande alternativt mindre övertygande. T.ex. den då en bil kraschar in i en kyrka under en begravning. Ej heller höll biljaktscenen på Pingvinen (en helt oigenkännbar Colin Farrell) överdrivet väl; för mörk och för många skumma klipp, svårföljd, trots 65-tumsstorbilds-TV, varför – om ett stort intresse föreligger – ett biobesök rekommenderas!

Verket är regisserat av Matt Reeves (född 1966) som under senare år fått ett välförtjänt gott rykte i och med regi- tillika manusinsatserna i Apornas Planet-rebooten, Dawn of the Planet of the Apes (2014) och War for the Planet of the Apes (2017). Och som antytts, utvecklingskurvan stagnerar inte.

Dr. Spoiler – trots vad namnet indikerar – avslöjar ogärna filmers handling, men låt oss säga så här: Batman möter för första gången The Riddler (“Gåtan” i svenska seriemagasin), ett narrande, mordiskt, kriminellt geni med agg mot mycket i Gotham Citys historik.

På gränsen till lite högt betyg men den övergripande – mörka – stämningen är så pass bra att den övervinner de fåtal skavanker som ändå existerar.

print

Våra samarbetspartners