LEONARDO DA VINCI skulle varit 570 år gammal om han inte dött för 503 år sedan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det sägs att Einstein svarade ”om jag var så genial som man hävdar, hur kommer det sig att jag är död?” när man i himlen intervjuade honom om hans genialitet.
Leonardo da Vinci skulle kunna ha svarat på samma vis om han varit tillfrågad. Den 15 april det här året skulle da Vinci kunnat ha fyllt 570 år, om han inte dog för 503 år sedan.
På hans födelsedagsbjudning skulle det finnas så många människor att han skulle vara tvungen att baka en tårta som lätt kunde prydas med 570 tårtljus. På Sandro Botticellis målning Venus födelse ser vi hur Venus förs i land seglande på ett snäckskal av västanvinden Zefyros och växtlighetsgudinnan Chloris. Båda blåser på snäckskalet, den ene bris, den andra blommor. Och Leonardo da Vinci skulle blåsa av de 570 tårtljusen med samma i evigheter ljudande eko.

Jag har skrivit boken Mona Lisas leende som dessbättre är utsåld för tillfället. Men JPS Media Förlag kommer ge ut den på nytt inom kort. Mona Lisas leende finns dock att låna på bibliotek.

Så här presenterades boken på boklådornas sidor innan den slutsåldes.
”Mona Lisas leende” av Vladimir Oravsky, 2015, Svenska, För vuxna.
”Jag gjorde nämligen ett nytt, ett revolutionerande upptäckt: människan kan bli upphetsad inte bara av erotiska stimuli, utan även av intellektuella. När Arkimedes i sitt badkar ropat ’Heureka’, ’Jag har funnit (det)’, efter att han kommit på att ett föremål nedsänkt i vätska påverkas av en uppåtriktad kraft, som är lika stor som tyngden av den undanträngda vätskan, fick han ett magnifikt, Priaposiskt ståfräs. Inte undra på att det till dags dato pratas om hur han därefter sprang naken genom Syrakusas gator.
Från den stunden gladde Mona Lisa mig med ett leende vars innebörd ingen annan än bara jag och hon var bekanta med.”

På liknande vis som boken och filmen Flicka med pärlörhänge gav oss möjlighet att skåda i mästaren Johannes Vermeers verkstad, berättar mäster Vladimir Oravsky om geniet Leonardo da Vincis möte med den pillemarisk gåtfulla modellen till mästerverket Mona Lisa.
Den historiska skildringen Mona Lisas leende stöds av rikt, autentiskt bildmaterial.

Nedan finns en sång som utspelar sig mot bakgrund av Vladimir Oravskys semihistoriska bok Mona Lisas leende.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners