THE BUBBLE – stjärnspäckat med en lång rad sketcher staplade på varandra

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Judd Apatow
Skådespelare: Karen Gillan, Pedro Pascal, Leslie Mann, Fred Armisen, Keegan Michael Key, David Duchovny, Iris Apatow, Gus Khan
Land: USA
År: 2022
Genre: Komedi
Längd: 126 minuter
Visas på Netflix
Betyg. 2

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en amerikansk komedi av Judd Apatow, inspelad i England.

The Bubble spelades in under pandemin – och handlar om pandemin. I den här filmen är världens populäraste actionfilmserie något som heter Cliff Beasts – det finns fem filmer, och nu ska det göras en sjätte del. Eftersom det alltså är mitt i pandemin, ska filmen spelas in i en så kallad bubbla – en helt Covid-fri omgivning. Därför skickas filmteam och skådisar till ett enormt gods på landet i England. Där ska alla först sitta i karantän på sina rum ett par veckor, tills det är helt säkert att ingen är positiv.

Skådespelare råkar i luven på varandra

.. Och sedan spelas filmen in, till större delen framför green screens. Ingenting går som det ska, problem uppstår hela tiden, skådespelarna råkar i luven med varandra och med regissör och producenter, någon visar sig plötsligt vara positiv, och alla får sitta i karantän igen, vakter kallas in för att se till att alla följer restriktionerna, och skådespelarna vill hoppa av och lämna inspelningen, de tycker att livet på godset är miserabelt. Scener ur filmen som spelas in – filmen i filmen – visas då och då, och det ser förstås fånigt ut, vilket är medvetet.

Beck och James McAvoy som sig själva

En lång rad kända namn medverkar i The Bubble: Karen Gillan, Leslie Mann, Pedro Pascal, David Duchovny, Kate McKinnon, John Cena och John Lithgow, Daisy Ridley skymtar några sekunder, Beck och James McAvoy dyker upp som sig själva. Iris Apatow, dotter till Judd Apatow och Leslie Mann, spelar en TikTok-stjärna som fått en roll i filmen enbart för att hon har miljoner följare. Galen Hopper, dotter till Dennis Hopper, spelar en kuf, detta är hennes skådespelardebut. Ytterligare en massa människor medverkar utöver de jag nämnt.

Går på tomgång för det mesta

Denna satir innehåller onekligen några roliga scener – men! The Bubble känns som en kortfilm på tjugo minuter som dragits ut till över två timmar. Idén håller inte för den rejält tilltagna speltiden. Filmen känns mest som en väldigt lång rad sketcher staplade på varandra, och för det mesta går det på tomgång. Kanske hade det hela funkat bättre som en TV-serie i korta avsnitt.

Mycket TikTok

Vidare känns The Bubble som en två timmar lång reklamfilm för TikTok, det pratas mycket om TikTok, det visas klipp från TikTok, och loggan förekommer med jämna mellanrum. Iris Apatows rollfigur är känd för att dansa i sina TikTok-videor, och därför får vi ett par dansscener i den här filmen, där alla de medverkande dansar och tokar sig. När Beck dyker upp framför han en låt. Allt det här innebär förstås att speltiden blir längre.

Roligare under inspelningen än att titta på filmen

Men som sagt: några scener är roliga. Jag gissar att de hade roligt när The Bubble spelades in, troligen roligare än det är att titta på den färdiga filmen. Jag har dock sett en del Covid-projekt som är betydligt sämre än The Bubble.

print

Våra samarbetspartners