KATARINA GENAR : GLASFÅGELNS GRAV – sorgligt från då och nu om pojkspöke som gick grymt öde till mötes

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Bortom tid och rum (del 7)
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 126
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2022-01-17

Katarina Genar är det moderna Sveriges Maria Gripe. Hennes karaktärer har mobiltelefoner, tränar fotboll och har vardagliga problem med kompisar, familj, skola … Men ändå upplöses ofta gränsen mellan diskbänksrealismen och det magiska riket.

I Glasfågelns grav hoppar vi, som så ofta i Katarina Genars böcker, mellan nutid och dåtid. I nutid följer vi Tyra, som nyss flyttat med sin familj till det nybyggda Idyllen. Tyra trivs inte alls. I stan hade hon ju alla sina kompisar och fotbollen. Här har hon ingenting alls. Vad har hon för glädje av att hennes överarbetande och överpresterande föräldrar vill påta i trädgården på helgen för att koppla av? Det byggs fler och fler skinande nya hus och i byggdammet hittar Tyra en vacker röd glasfågel, som liksom lockar på henne. Det känns som om den vore levande och att den vill henne något …

Vems var glasfågeln?

I dåtid följer vi den lille pojken som hade glasfågeln som sin käraste och vackraste ägodel. Vad hände med honom? Varför spökar han? Och varför stängde glasbruket så plötsligt? Det finns många mysterier för Tyra att lösa – för den röda glasfågeln har ju valt ut just henne till att komma underfund med saker som folk i bygden har undrat över i decennier.

Spökmysterium, syskongnabb, svikarbästis och spirande kärlek

Förutom spökmysteriet finns alla de vardagliga problemen för Tyra: ett jobbigt småsyskon att se efter, föräldrar som jobbar jämt, en bästa kompis som Tyra inte vet om hon vill vara kompis med längre, en spirande kärlek med en gullig kille som har en ännu gulligare hund …

Vad förändras?

Vi får se att det egentligen inte är så mycket som förändras genom tiderna. Hur var det förr? Folk tog hand om sina småsyskon och gick i skolan och hade föräldrar som jobbade för mycket. Fast det finns en viss skillnad i att Huldas mamma städade åt rikt folk, medan Tyras mamma är en väl ansedd läkare.

Bättre förr – eller värre idag … ?

Glasfågelns grav är otroligt sorglig, den sorgligaste boken av Katarina Genar så här långt, och den lille pojken vars spöke Tyra fått kontakt med gick ett grymt öde till mötes. Allt var inte bättre förr. Men allt är inte hellre bättre – eller ens bra – idag. Blir saker egentligen bättre – eller bara dåliga på ett annat sätt?

Schemalagd utbrändhet och minderåriga veteraner

Tänkvärt är sidohandlingen om alla schemalagda aktiviteter och “måsten” som gör att utbrändhet kryper allt längre ner i åldrarna. Fotbollsträning fyra kvällar i veckan och matcher varje helg. Man måste alltid “satsa”, man kan inte bara vara med för att ha kul. På årets Idrottsgala i SVT prisades förresten initiativtagaren för “veteranfotboll”. Veteranerna var 12-åringar. Så fort går det att utklassas i dagens Sverige. Kanske kan veteranfotboll bli ett framtida alternativ för Tyra, för att få tillbaka livsglädje, spelglädje och kompisar? En uppföljare med fotbollsspöken inför VM skulle definitivt ligga i tiden!

print

Våra samarbetspartners