EXCESS WILL SAVE US – fnissiga fånerier i udda mix av spelfilm, mockumentary och dokumentär

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Morgane Dziuria-Petit
Skådespelare: Patrick Petit, Marie-Christine Carlier, Kim Truong, Roger Petit, Morgane Dziuria-Petit
Premiär: 2022-04-01
Betyg: 2

Den fjorton minuter långa och tillika Guldbaggevinnande kortfilmen från 2019, Excess Will Save Us har förvandlats till en fullängdare. Vällovligt på sitt sätt, men kanske blev det hela lite väl långt till slut också. En del vattentrampande blir det nämligen på vägen mot filmens klimax.

Men inget är förstås perfekt, och någonstans går det inte att komma ifrån att denna flippat absurdistiska komedi i reviret någonstans mellan vanlig spelfilm, mockumentary och dokumentär faktiskt har sina ögonblick relativt ofta också.

Föga trovärdigt terroristhot

Hemvändande Morgane återvänder hem till sin hålan Villereau i norra Frankrike. Allt för att dokumentera sin ständigt uppkopplade kusins strävan att lämna hemmet för något bättre och större. Fast så blir det inte. Istället tvingas hon skifta filmiskt fokus till ett föga trovärdigt terroristhot, som alla pratar om. Jag säger ”föga”. För som någon i filmen säger; ”I Villereau finns ingenting. Ingen biograf eller simhall och inget köpcenter. Däremot finns det folk som tror det kan inträffa terrordåd här”.

Kärar ner sig i ungdomskärlek

Utöver detta talas det en hel del om det förestående borgmästarvalet. Morganes farbror Bernard är en av kandidaterna, och han behöver 3.000 euro för sin kampanj. Samtidigt går pappa Patrick och kärar ner sig i sin gamla ungdomskärlek Marie-Christine, en kvinna som dessutom lär ha lovor på kistbotten.

Dancemoves på bröllopsmiddagen

Så snart stundar bröllop, men först måste Patrick lära sig lite dancemoves till ett showigt nummer i samband med bröllopsmiddagen, och kanske kan brudgummen bli filmstjärna och världsberömd i hela huvudorten också. För där har man ju till och med är begåvats med en årlig filmfestival. Fast hans åldrade pappa Roger är inte imponerad. Han tycker att den hemmaboende fullvuxne sonen borde ägna mer tid med att slita hårt på åkern runt husknuten istället.

Fniss åt männens fåniga agerande

Ungefär så rullar det på, och det ska villigt erkännas att jag fnissade till en del åt det som utspelades på bioduken. Framförallt är det då männens fåniga agerande och tankar om sin egen förträfflighet som ser till att läpparna formas till respektabla halvbågar. För i den här filmen är det kvinnorna som står för de realistiska drömmarna eller för den tragik som kan anas under ytan.

Har sina ojämnheter

Så visst är Excess Will Save Us sevärd, men samtidigt går det knappast att komma ifrån att det hela har sina ojämnheter också. Långt ifrån alla lustigheter lyfter, men regissören Morgane Dzuria-Petit ska om inte ha en eloge för sitt udda försök att göra gränsen mellan riktig dokumentär, fejkdoku och fiction förvirrande suddiga.

print

Våra samarbetspartners