MORBIUS – Marvels stiligt farlige vampyr med givet underhållningsvärde för målgruppen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Daniel Espinosa
Skådespelare: Jared Leto, Matt Smith, Adria Arjona, Jared Harris, Al Madrigal
Premiär: 2022-03-30
Betyg: 3

Sony har precis som giganten Disney ambitioner att bygga upp sitt universum med de Marvelhjältar som finns under deras rättighetsparasoll. Flaggskeppet är förstås självklart Spider-Man – även om juridiken kring honom numera är flytande, men även Venom har gjort stor succé, och nu är det alltså dags för supervampyren Morbius att göra entré.

Karaktären tillhör knappast de mest kända i Spider-Mans universum, men å andra sidan är inte Venom det heller, och det gick ju minst sagt rätt bra ändå.

Inte de mest etiska metoderna

Jared Leto är Michael Morbius, läkare och biokemist med en sällsynt blodsjukdom, som gör både honom själv och barndomsvännen Milo ovanligt fragila. Således forskar Morbius tillsammans med sin trogna forskar-sidekick Martine intensivt efter ett botemedel, och de använder inte de mest etiska metoderna. Men eftersom vampyrfladdermöss verkar sitta på den mest troliga lösningen sneglar han på dessa flygfäs DNA, och övertygas om att ett botemedel går att uppbringa där.

Testar fladdermuscocktail

Vilket för övrigt visar sig vara alldeles sant. Hux flux blir Morbius frisk och förvandlas till en adonis med vassa tänder. Synd bara att det ultimata experimentet på sig själv slutar i en massaker. Detta får honom att ifrågasätta det kloka i att fortsätta projektet. Något hans stenrike finansiär från barndomen, Milo inte direkt ser som något positivt. Istället går han över huvudet på sin gamle vän och testar hans fladdermuscocktail trots dennes bestämda uppmaning att låta bli.

Anklagas för mord

Det är upplagt för fighting mellan de tidigare så såta vännerna, men inte förrän en lång rad offer tappats på blod och Morbius anklagas för mord av FBI. Och på tal om det här med fightsekvenserna. Till större delen ter de sig såväl tjusiga som häftiga och coola. Vi talar i termerna någon slags mix av The Matrix och The Flash upptåg i Zack Snyders Justice League.

Synd bara att det spårar ur en aning lagom till slutuppgörelsen. Där syndar svenske regissören Daniel Espinosa väl mycket med snabba klipp, som gjorde det svårt att exakt se vad som hände.

Oväntat snyggt att titta på

Fast med detta sagt; som helhet tycker jag nog trots allt att Morbius är väl värd att ge en chans. Inte minst ter det här sig nästan oväntat snyggt att titta på. Dessutom har Jared Leto begåvat titelfiguren med den där välbehövliga känslan av stilig farlighet och sårbarhet som döljer idel plågor.

Tempo utan tendenser åt det hysteriska hållet

Sedan tillhör det här förvisso knappast det bästa Marvel har spottat ur sig, men underhållningsvärdet för målgruppen är givet. Samtidigt applåderar jag gärna att berättartempot håller sig på en lagom hög nivå utan tendenser mot det hysteriska hållet. Med andra ord: tro inte på det råsågande förhandssnacket på nätet där berörda personer inte ens har sett filmen.

print

Våra samarbetspartners