SPIRIT: VILD OCH FRI – levererar god spänning för den unga målgruppen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Spirit Untamed
Originalröster: Isabela Merced, Marsai Martin, Mckenna Grace, Walton Goggins, Andre Braugher
Svenska röster: Linda Åslund, Annelie Bhagavan, Peter Stormare, Lennart Jähkel
Premiär: 2021-08-11
Betyg: 3

Nitton år efter Spirit – Hästen från vildmarken kommer alltså en uppföljare. Måste säga att detta förvånar. Har någon verkligen bett om en fortsättning, är min första tanke. Intäkterna från då det begav sig skvallrar i alla fall inte om att så är fallet.

Hur som helst; hästen Spirit är tillbaka, liksom 1800-talets USA, men persongalleriet är av allt att döma helt nytt. I handlingens centrum finner vi lilla Lucky Navarro Prescott. Hon har växt upp hos sin farfar James och faster Cora i storstaden på östkusten, men efter ett kaosartat missöde med en ekorre blir det till att bokstavligt talat gå tillbaka till rötterna och pappa Jim per tåg i den lilla westernhålan Miradero.

Otrevliga metoder för att tämja

Väl där möter flicka häst, varpå tycke uppstår. Den kavata Lucky försöker i alla fall med viss framgång få den viljestarka Spirits förtroende, men den vilda hingsten har uppenbarligen svårt att lita på människor. Särskilt som dramats oborstade ”bad guy” Hendricks tar till otrevliga metoder för att tämja djuret ifråga.

Utvecklas till roadmovie

I historiens periferi finns även en berättelse om Luckys döda mamma som dog flera år tidigare i en hästrelaterad olycka, och en änkling som försöker nå fram till och bonda med sin dotter. Fast fokus är givetvis på annat. Som den roadmovie det hela utvecklas till när Lucky tillsammans med sina nya vänner Pru och Abigail tar upp jakten på Hendricks och hans gäng när de fångat in Spirit och hans hjord. med syfte att sälja av dem som arbetshästar till hugade spekulanter.

Uppfyller actionkvoten

Hade ärligt talat inte förväntat mig mycket av denna uppföljare, och ska sanningen fram är väl heller inte animationen av värstingmodell. Däremot måste jag säga att det hela faktiskt levererar god spänning för den unga målgruppen. Inte minst en fartfylld episod med ett tåg och en modig räddningsaktion uppfyller actionkvoten utan att tempot aldrig någonsin dras upp till den för sammanhanget annars väl hysteriska nivån.

Bandidas och Bad Girls kom före

Sedan är det roligt att som omväxling se flickorna fixa biffen i en westernfilm. Det var så länge sedan att jag knappt kan komma ihåg när det hände sedan. Det skulle väl i så fall vara 2006 års Bandidas med Penelope Cruz och Salma Hayek, och innan dess stjärnspäckade Bad Girls som såg dagens ljus så tidigt som 1994. Men de var förstås vuxenfilmer, så det räknas inte. Åtminstone inte i det här sammanhanget.

Skriven 2021-07-27

print

Våra samarbetspartners