KRISTIN FAGERSKJÖLD : SVARTA VINGAR – krigsårens hårda villkor skildrad med fint fångad tidsanda, romantik och spänning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Louise Bäckeklin Förlag
Serie: Krigets kvinnor (del 3)
Genre: Historisk skönlitteratur
Antal sidor: 349
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-01-14

Svarta vingar fångar samma känsla som den älskade TV-klassikern Någonstans i Sverige. Till skillnad från gladlynta pilsnerfilmer, som Landstormens lilla Lotta med Sickan Carlsson, så skildrar Svarta vingar på ett realistiskt sätt krigsårens hårda villkor, vardagens slit och det tunga arbete som lottorna utförde under andra världskriget.

Huvudpersonerna Disa och Betsy verkar först vara varandras motsatser. Betsy ser ut som en filmstjärna och lämnar ingen hon möter oberörd. På gott och ont. Vacker, flirtig, välsminkad och med koffertar fulla av lyxiga, exklusiva kläder. Det är väl inte så en lotta ska vara? De andra lottorna blir misstänksamma mot Betsy, men hennes rumskompis Disa dras till Betsys glada och spralliga läggning. Påhitt och bus kan lätta upp en alltför tung och ödesdiger stämning.

Endast det bästa ska vara gott nog

Disa själv är strävsam och välutbildad inom allt med bakning och matlagning. Det hon kallar sin skattkammare är i själva verket en blå anteckningsbok där alla de bästa recepten samlas. Farmors skurna pepparkakor, mammas vetebullar, äppelgifflarna som majorkan på Ekesjö älskar … I framtiden ska Disa uppfylla sin dröm och öppna ett café – och då ska endast det bästa vara gott nog. Det ska bara serveras bakverk från de välbeprövade och älskade favoritrecepten i skattkammaren.

Finns det en förrädare bland dem?

Att laga mat och baka under krigsåren är emellertid en utmaning. Det råder sträng ransonering. Disa sliter hårt som förplägnadslotta på Sörmlands infanteriregemente. Enorma kokkärl, degbunkar och plåtar ska fyllas. Lottorna bor alla tillsammans i ett tre våningar högt trähus som kallas Gula Villan.

När höstmörkret sänker sig börjar märkliga händelser inträffa i och kring regementet. Finns det förrädare bland dem? Misstänksamheten sprider sig, jakten på syndabockar börjar. Läcker någon information? Närmar sig även ett större hot?

En sympatisk hjältinna

Samtidigt vet lottorna att roa sig så gott de kan på sin lediga tid, med danser och en uppsluppen julbasar. Och Disa blir förälskad i en soldat någonstans i Sverige …

Kristin Fagerskjöld har fångat tidsandan på ett fint sätt och blandat historia, romantik och spänning. Disa är en sympatisk hjältinna och ett empatiskt nav i en värld som verkar allt mörkare och allt mer svårbegriplig. Ibland är verkligen kaffe med dopp – bakat med äkta smör och kärlek – den största skattkammaren som finns.

print

Våra samarbetspartners