TISDAGSKLUBBEN – den bästa svenska romcomen på länge

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Annika Appelin
Skådespelare: Marie Richardsson, Peter Stormare, Sussie Ericsson, Carina M. Johansson, Björn Kjellman
Premiär: 2022-03-04
Betyg: 4

Det ska vara en svensk romcom i år. För bara en en dryg månad sedan hade överraskande sevärda och vintriga Ur spår premiär, och nu är det alltså dags för Tisdagsklubben, ett alster som även den utmärker sig i positiv bemärkelse.

I den manliga huvudrollen ser vi Hollywoodsvensken Peter Stormare, en herre som vanligtvis med sann skrämmande inlevelse fått spela bad guys och/eller knäppisar i sådant som Super 8, Minority Report och Bad Boys II.

Livsomvälvande i förortsvillan

Samtidigt råder det ingen tvekan om att det är Marie Richardsson i den kvinnliga diton, som står i fokus. Det är framförallt hennes hennes historia Tisdagsklubben vill berätta.

Richardsson är Karin, som varit gift med sin Sten i evigheter, och alltid låtit sina egna behov och önskningar stå tillbaka till förmån för honom och den snart fyrtioåriga singeldottern. Fast på den 40- åriga bröllopsdagen händer något livsomvälvande mitt under festandet i förortsvillan som sätter maken i en allt annat än positiv dager. Det är då hon och bästa väninnan Pia ivrigt påhejad av gamla gymnasiekompisen Monika motvilligt anmäler sig till en kurs i något så fint som avancerad panasiatisk matlagning.

Älskog på köksbänken

Och vem leder kursen där om inte Peter Stormares Henrik, en kändiskock med världen som arbetsfält, som mest verkar se det nu pågående uppdraget som en plåga. Således framstår han på det hela taget bara som sur, otrevlig och aggressiv. Men detta ska komma att förändras Snart kastas intresserade blickar bland kastrullerna, och minsann om det inte blir älskog på köksbänken också.

Hur det slutar? Well, som i alla sagor ordnar allt sig på bästa sätt både privat och professionellt. Fast för att det ska ske måste Karin ta en del svåra beslut.

Lyckas över förväntan

Om detta låter som en romcom värd namnet har ni förstått det hela rätt. För inte nog med att alla de nödvändiga ingredienserna prickas av, de avverkas med inspirerad ackuratess också. Tisdagsklubben är varm, skojfrisk, lagom allvarlig och lyckas över förväntan väl med att addera precis så mycket sälta att det vare sig bli jämntjockt på ena hållet eller jobbigt på det andra.

Receptet för Tisdagsklubben är välavvägt genomtänkt och flyhänt helt enkelt, och för att nu fortsätta på det gastronomiska spåret lär vänner av fina matbilder kunna addera ytterligare ett plus till helheten.

Kompisgäng och härlig träbock

Välspelat är det hela också, och kemin mellan Richardsson och Stormare får nog sägas vara uppenbar. Det är också lätt att uppskatta skildringen av kompisskapet mellan Karin och hennes ”girlfriends”. Och visst gör personlige favoriten Björn Kjellman sin Sten till en härlig träbock man nästan tycker synd om eftersom han verkligen inte fattar poängen. Men bara nästan. Det här är ju trots allt en historia, som inte direkt går in för att dra gubbsen medhårs.

Fast oavsett vilket, Tisdagsklubben är förmodligen den bästa svenska romcomen på mycket länge. Det hela håller internationell klass, helt klart.

Skriven 2022-02-28

print

Våra samarbetspartners