THE BETA TEST – bra satir över Hollywood och fånig thrillerblandning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jim Cummings
Skådespelare: Jim Cummings, Virginia Newcomb, PJ McCabe, Wily Lau, Olivia Grace Applegate
Land: USA, Storbritannien
År: 2021
Genre: Komedi, Skräck, Thriller
Längd: 93 minuter
Format: Blu-ray
Distributör: Njutafilms
Betyg: 2

Manus, regi och skådespeleri. Jim Cummings Thunder Road och The Wolf of Snow Hollow har redan rosats på den amerikanska indie scenen. Nu är det dags för The Beta Test – som delvis är en satir om Hollywoodkulturen (mycket bra, och i samma stil som Entourage), och som delvis är en tramsig och fånig thriller (inte alls bra – som en röra av Eyes Wide Shut och Twin Peaks). Som medförfattare och medregissör och medskådespelare syns PJ McCabe.

Jordan (Jim Cummings) verkar ha anammat de flesta av de sju dödssynderna. Men mest av allt “greed”. “Greed is good” sa Gordon Gekko en gång i tiden i en Oliver Stone-klassiker om livet på Wall Street.

Att slicka uppåt och trampa neråt

Mantrat för Jordan är dock inte att låta som Gekko, utan att låta som The Pointer Sisters: “I’m soooo Excited”! Det säger han gång på gång – hur dåligt och hur ointressant ett projekt än är.

“Harvey” nämns som ett varnande exempel – för att han åkte dit. Första klassens skitstövlar som Jordan fortsätter dock att slicka uppåt och att trampa neråt – med samma fallenhet för falskhet åt alla håll. Ingenting har egentligen förändrats i Hollywoodmaskinen.

Varför vill hon gifta sig med en idiot?

Jordan ska gifta sig med Caroline (Virginia Newcomb), och om henne vet vi – ingenting. Vad gör hon? Vad är hon intresserad av? Vad jobbar hon med? Hur har de träffats? Vad har hon för vänner? Varför vill hon gifta sig med en idiot som Jordan? Filmen är helt ointresserad av Caroline. Hon är som en dekorpjäs i bakgrunden, en “plot device”.

Farligare än i Baksmällan

Eftersom Jordan ska gifta sig måste han ut och “ha kul” en sista gång. Fast på ett mycket farligare sätt än i Baksmällan. Jordan har fått ett sexigt brev och andra som fått liknande brev har dött under mystiska omständigheter … Så vem har skickat brevet? Och varför ska man bry sig? Hur ska det gå för Jordan och hans bröllop? Ärligt talat – ingen bryr sig. Kan Jordan kvalificera sig för Dantes version av helvetet? Absolut. Frågan är bara vilken helveteskrets. Han skulle kunna kvala in precis var som helst.

print

Våra samarbetspartners