SPACE JAM: A NEW LEGACY – gräll, jobbig och lång halvkokt (basket)sylt med Looney Tunes

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Malcolm D. Lee
Originalröster: LeBron James, Don Cheadle, Cedric Joe, Khris Davis, Senequa Martin-Green
Svenska röster: Mugambwa Sseruwagi, Rennie Mirro, Benjamin Tesfazion, Jaqueline Mapei Cummings, Charlie Löfgren Kruse
Land: USA
År: 2021
Genre: Animation, Komedi, Äventyr
Längd: 115 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Home Video
Betyg: 1

Vilken sport utövas i filmen Space Jam från 1996? Denna fråga var med i SVTs populära frågesportsprogram Muren. Poängen gick till Murens representant Edward af Sillén. Han högg direkt. Pling! Basket!

Den tävlande erkände att hon aldrig hade hört talas om filmen. “Du har inte missat något!” erkände Edward. Och det kan sägas med emfas även om Space Jam: A New Legacy. Om du inte har sett den filmen och inte ens har hört talas om den – så har du inte missat något.

Vilken sport ger poäng den här gången?

Om du får frågan vilken sport det handlar om den här gången så kan jag avslöja direkt: Pling! Basket! Nu har du poäng! Om du får frågan vilken basketspelare som är med i respektive film så är svaret Michael Jordan (1996) och LeBron James (2021). Båda är bra basketspelare. Men Jordan hade dessutom karisma och skådespelartalang, vilket James saknar.

Basket mot utomjordingar eller mot A.I.

I ettan spelar Looney Tunes – med Bugs Bunny, Daffy Duck och de andra – basket mot utomjordingar för att rädda jorden och deras hemliga vapen är att de har Michael Jordan på sin sida. Den här gången är utomjordingarna utbytta mot A.I. och datorspel.

Från Röjar-Ralf till Jumanji

Intrigen verkar ha snott en hel del från alla filmer med lurig eller ondskefull A.I., Röjar-Ralf filmerna och Jumanji filmerna. LeBron James och Loony Tunes gänget kämpar för att rädda LeBron James’ son, som sugits in i spelet. Och man ska spela basket mot A.I. laget för att sonen ska bli fri igen. Ingen håller sig så klart till sunt förnuft eller vanliga basketregler – ingen kan till exempel byta lag mitt i en match! – och som sportfilm betraktat så kan det knappast bli mycket sämre. Som barnfilm betraktat … ja, det kan knappast bli mycket sämre.

Grällt, jobbigt och långt

Det är skrikigt, grällt, jobbigt och … långt. Väldigt långt. Barnen är inte speciellt intresserade av “gamla pappor“. Varför ska fäder och söner förresten uppta så stor del av Hollywoodfilmerna? Ibland känns det som att gubbsen och killarna har 99% av filmerna. Filmen verkar också ha ambitionen att slå någon slags rekord i smygreklam, öppen reklam och produktplacering.

Kort, men kul!

Varför gillade vi en gång i tiden Bugs Bunny? Förmodligen för att filmerna var så korta, ungefär fem minuter, och så länge håller karaktärerna och intrigen. Så länge kan man hålla intresset uppe. Det är samma sak med Tom & Jerry, som nyligen också fått en egen ny långfilm där de spelar mot verkliga kändisar.

Från färsk frukt till halvkokt sylt

I ena änden av kvalitetsskalan finns Studio Ghibli filmer och kvalitetsanime och DisneyPixars bästa klassiker och ny, fin svensk animation som Pelle Svanslös och Apstjärnan. Barn kan sjunka in i dessa filmer och le drömskt åt handlingen och skratta gott, gång på gång. I andra änden av kvalitetsskalan finns den nya halvkokta sylten i nya Space Jam – som är sämre än ettan. Den här filmen håller inte ens en gång.

Ingen trepoängare!

Mycket röra och många kändisar – men ingen sätter en klockren trepoängare.

En trea lär planeras, eller i alla fall diskuteras, med Dwayne “The Rock” Johnson i huvudrollen. Ytterligare ett “lån” från Jumanji… Och om du får frågan vilken sporten ska bli denna gång – plinga för allt i världen inte för basket! Det kommer istället att bli American Wrestling.

Skriven 2021-10-02

print

Våra samarbetspartners