UNCHARTED – harmlöst god fartfylld underhållning som lätt kan sväljas

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Ruben Fleischer
Skådespelare: Tom Holland, Mark Wahlberg, Sophia Ali, Tati Gabrielle, Antonio Banderas
Premiär: 2022-02-16
Betyg: 3

Vilda jakter på skatter är alltid ett säkert kort när äventyrnerven ska retas, och här är ännu ett exempel på detta. Hämtat från dataspelsvärlden, minsann. Ett faktum som knappast brukar utgöra en rekommendation, men i det här fallet talar vi faktiskt utan större knot om god fartfylld underhållning för stunden även om det hela förstås inte på långa vägar kan överträffa vare sig Indiana Jones eller Den vilda jakten på stenen med en Michael Douglas på spjuveraktigt actionhumör.

Spider-Man för dagen, Tom Holland är Nathan Drake, äventyrslysten bartender och småskojare, som motvilligt låter sig värvas av den garvade skattletaren Victor Sullivan med syfte att finna ett gigantiskt guldfynd som gick förlorat femhundra år tidigare av upptäcktsresanden Ferdinand Magellan.

En karta har naturligtvis stor betydelse för huruvida denna uppgift lyckas, och sedan går jakten från Boston via Barcelona och vidare till den filippinska övärlden.

En kvinnlig tuffing

I hasorna på den tjafsande duon finner vi den hänsynslöse Santiago Moncada, en multimiljonär som vill återupprätta familjens status genom att roffa åt sig samma skatt den en gång i tiden förlorade. Till sin hjälp att göra ”the dirty work” har han den grymma Braddock, en kvinnlig tuffing som vare sig ger upp eller lägger fingrarna emellan det minsta.

Och kan man verkligen lita på Sullivans gamla bekanting Chloe Frazer. Möjligen, men det är inte säkert.

En befängd actionsekvens

Att det går vilt och till behöver behöver dock ingen tvivla på, och till skillnad mot ovannämnda 80-talsklassiker har man inte brytt sig ett jota om ifall det hela ter sig realistiskt eller i alla fall möjligt att göra eller inte. En befängd, men för all del också häftig luftsekvens som involverar ett gäng varupallar som faller ut ur bakpartiet från en flygplan med Drake och Sullivan hängandes och fajtandes mänskliga gorillor på en och samma gång är kanske den mest uppenbara. Fast den avslutande actionsekvensen som lånat ett och annat från klimaxet i den senaste filmversionen av De tre musketörerna, den av Paul W.S Anderson, ligger inte långt efter i over the top-hänseende.

Bildliga knivhugg i ryggen

Så vad blir domen? Well, en antydan om detta har redan getts inledningsvis. Så med andra ord; du som är en fan av äventyrlig action med exotiska platser, mysterier, snygga miljöer och vändningar som involverar ledtrådar, gåtor och bildliga knivhugg i ryggen borde rimligen kunna svälja Uncharted utan problem.

Inget utflippat eller edgy

Sedan ter sig det här förstås också totalt harmlöst. Här finns inga svordomar, inget utflippat eller edgy, ingen direkt erotisk laddning mellan Nathan och Chloe och knappast någon tillstymmelse till blod. Det är svårt att tro att det här är en skapelse av samma regissör som ligger bakom Zombieland och dess uppföljare, Gangster Squad och Venom.

Men det hindrar som sagt inte att Uncharted är en ganska underhållande liten storskalig film ändå.

Skriven 2022-02-15

print

Våra samarbetspartners