INTERNET FÖR NYBÖRJARE – överraskande roligt om trio med nätproblem

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Effacer l'historique
Regi: Benoit Delépine och Gustave Kervern
Skådespelare: Blanche Gardin, Denis Podalydès, Corinne Masiero, Vincent Lacoste, Benoit Poelvoorde
Land: Frankrike
År: 2020
Genre: Drama, Komedi
Format: DVD, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 4

Nu blir det franskt här på JPS Media!… Närmare bestämt en komedi som bitvis är jävligt rolig. Originaltiteln på den här filmen, med manus och regi av Benoît Delépine och Gustave Kervern, är Effacer l’historique, vilket betyder Radera sökhistoriken; en något klumpig titel på svenska.

De tre huvudpersonerna i den här filmen är väl inte direkt nybörjare när det gäller internet, men de har svårt att förstå hur internet – och modern teknik i allmänhet – fungerar. Jag känner en del personer, de flesta betydligt äldre än jag, som har otroligt svårt att bli vän med internet och datorer, trots att de använt både nätet och datorer i ett par decennier. De nästan vägrar förstå hur man ska göra och vad man inte ska göra.

Har spelat in en sexvideo

Marie (Blanche Gardin) har ont om stålar och försöker tjäna pengar på alla möjliga sätt, mest på att sälja sina ägodelar. En dag kommer en kille fram till henne på krogen, han har för avsikt att utpressa henne. Killen har nämligen spelat in en sexvideo där han ligger med Marie – de är båda utklädda till korvar. Marie har inget minne av detta, eftersom hon var full. Hon har en tendens att göra dumma grejor på fyllan. Hon kan omöjligt betala summan killen kräver – och hon vill hellre komma på ett sätt att radera videon från hans telefon innan han sprider den på nätet.

Köper allting på kredit

Corinne (Corinne Masiero) jobbar som uber-chaufför, men har bara fått en enda stjärna i betyg i appen. Detta kan hon inte acceptera, det måste vara företaget som ligger bakom detta fel, ett fel som innebär att hon inte tjänar pengar.

Bertrand (Denis Podalydès) köper allting på kredit, och har skulder upp över öronen. Han kan omöjligt säga nej när det ringer telefonförsäljare, och han klickar fel när han ska ladda ner gratisprogram till datorn, han får betalversionerna.

Långsökta planer

Marie, Corinne och Bertrand får till slut nog, och slår sig samman för att få ett slut på allt det de drabbats av. Deras planer för att lösa allt är långsökta och osannolika, och är därmed filmens svaghet…. Men i övrigt är Internet för nybörjare överraskande rolig! Den är så pass rolig att jag skrattade högt flera gånger framför TV:n.

Handlar inte om vackra människor

Det är en lågmäld komedi, det här. Tempot är förhållandevis lågt. Det handlar inte om vackra människor i flashiga Paris- eller riviera-miljöer, utan om väldigt vardagliga medelålders människor, som bor i vad som skulle kunna vara Frankrikes motsvarighet till Billeberga. Fast större.

Festligt spermaskämt

Corinnes försök att göra bilturerna lyxiga för kunderna är härligt vissna – som att rulla ut röda mattan från bildörren och hålla ett litet tal när passagerarna kliver ur. En scen med en kvinna som vill ta bort en tatuering är jättekul, och här finns ett festligt spermaskämt. Betyget här till höger är kanske att ta i, men som sagt – delar av Internet för nybörjare är extremt roliga.

Benoît Poelvoorde dyker upp i en scen i en liten roll som cykelbud. Michel Houellebecq ska också vara med någonstans, men honom missade jag.

print

Våra samarbetspartners