FLAMINGOKVINDEN – för 6:e gången

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hörde på Sveriges Radio följande konstaterande: ”Poddar har blivit en maktfaktor”.
Jag är född och fostrad i den kommunistiska staten Tjeckoslovakien och eftersom jag rymde därifrån, måste det för var och en vara klart att jag ifrågasätter alla självsäkra påståenden, inte minst när de kommer från en med tvångsskattemedel finansierade statsmedia.

Statistiken “COVID-19 Data Repository by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University” från 2022-02-04, redovisar 16 180 människor döda i Covid-19 i Sverige. Märkte någon att det ens på inte minsta lilla vis uppmärksammades att antal döda i Sverige översteg 16-tusen. Det verkar som om svenskarna accepterar att människor runt omkring dem dör i en takt ovärdig en stat med världens kanske högsta skatter, när de egentligen kunde ha levt vidare och glatt sig åt att Sverige sponsrar batterifabriker som inte kommer ha ström att ladda dessa batterier med. I Sverige är påståenden ”Poddar har blivit en maktfaktor” fullt acceptabelt.

Själv menar jag att det inte finns och inte kan finns poddar som kan anses utgöra en maktfaktor. Inte ens om dess ägare lyssnade på Det Kommunistiska Partiets manifests uppmaning Poddare i alla länder, förena er!
The Joe Rogan Experience kan vara världens mest avlyssnade podd, men därifrån till en The faktor med påtaglig makt är ganska så lång.
Deutsche Welle hade flera lyssnare än Joe Rogan och Deutsche Welles sändningar konsumerade man i Ryssland som ett livselixir. Och ändå stoppade Ryssland Deutsche Welle från en dag till en annan med ett enda pennstreck.

Islänningen Thor Birgisson driver podden ThorCast. Dess sympatiska programförklaring är ”(Hvis du kunne give dig selv) Et råd” / ”Om du kunde ge dig själv Ett råd”. Det är en samtalspodd, där Thor ställer öppna frågor och inväntar svar som han inte avbryter med några som helst inlägg, liksom är brukligt i Sveriges Radio, där vissa utfrågare alltid tävlar om uppmärksamhet.

Thors stil är avslappnad, oredigerad. Om någon berättade för mig om den, skulle jag antagligen tycka att hans till synes improviserade utförande skulle irritera mig, men långt ifrån. Ett exempel: Den intervjuade avbryter intervjun och frågar, vad är det jag hör? Thor svarar att det är hans katt som han stängde ute för att de inte skulle bli störda. Sedan går han till dörren och släpper in katten, påhejad av den intervjuade. Allt i ”direktsändning”, utan avbrott och utan att detta bortredigerades. Jag gillade tilltaget, det förhöjde samtalets autenticitet.

Detta ovannämnda inträffade i avsnittet i vilket Thor Birgissons samtalade med läkaren och författaren Katharina Oravsky Sandström, med utgångspunkt av hennes bok Flamingokvinden. Mina tankar leddes till Roger Michells dokumentärfilm Tea With the Dames med de superba skådespelerskorna Eileen Atkins, Judi Dench, Joan Plowright och Maggie Smith i vilken dessa diskutterar sina kariärer. “Tea” i titeln Tea With the Dames är slang för “gossip shared between friends”.

Tea With the Dames verkar också vara full av tillfälligheter som regissören inte hade kontroll över, till och med de kläder dessa stora skådespelerskor bar, verkade vara ogenomtänkta. Ändå är Tea With the Dames en strålande och läraktig upplevelse.
Liksom Thor i sin podd ställer frågan ”Om du kunde ge dig själv Ett råd”, gör även regissören Roger Michell det. Han frågar: “What would your advice be to your young self?”
Judi Dench svarar: “Oh, christ…”

Joan Plowright: “I would say get in touch with yoga or mindfulness at quite an early age. And learn about the brain and what influence it has on the body. All those things that I’ve come to be interested in later on in life and could have done with doing earlier.”
Eileen Atkins: “Well, I think Joan kind of leads to a version of mine, which I would say is not to be so very bad tempered and confrontational. And listen more.”
Maggie Smith: “Honest to God, I don’t know, because most likely I wouldn’t be listening. But I would say: When in doubt, don’t.”
Joan Plowright: “That’s good. It should be a motto, that. When in doubt, don’t.”
Judi Dench: “I would say: Try not to be so susceptible to falling in love.”
Eileen Atkins: “No – be more susceptible.”

Förutom Katharina Oravsky Sandstrøm, som er ”læge, og har i mange år arbejdet med psykisk syge og psykisk sårbare mennesker”, gjorde Thor poddar med exempelvis:
• Avilou Søby, ”psykoterapeut, der arbejder med psykedelik”
• Tania Bro-Jørgensen, fysioterapeut
• Jan Swensson, personlig træner
• Per Stenberg, osteopat
• Stine Bendix, autoriseret psykolog
• Eskil Avelon Steffensen, youtuber
• Jesper Simonsen, BMX rytter
• Martin Spang Olsen, ”sundheds- og bevægelsesekspert, komponist, maler, sangskriver, coach og konsulent”
• Dr.Børgesen, læge
• Michael Fray, forfatter
• Strange Skov, ”hjælper folk med autoimmune sygdomme”
• Heidi Hoffmann, forfatter

Jag har med avsikt inte berättat om vad Katharina Oravsky Sandström pratade om, eftersom jag vill att du skall lyssna på podden. Jag tror att du blir nöjd.
Mina tidigare inlägg om Katharina Oravsky Sandströms bok Flamingokvinden : fortaellinger om mennesker, helbred og abejdsliv är tillgängliga på följande 5 länkar:
KATHARINA ORAVSKY SANDSTRÖM : FLAMINGOKVINDEN: FORTAELLINGER OM MENNESKER, HELBRED OG ARBEJDSLIV
FLAMINGOKVINDEN: FORTAELLINGER OM MENNESKER, HELBRED OG ABEJDSLIV – skriven av Katharina Oravsky Sandström
FLAMINGOKVINDEN: FORTAELLINGER OM MENNESKER, HELBRED OG ABEJDSLIV – skriven av Katharina Oravsky Sandström, för 3:e gången
FLAMINGOKVINDEN: FORTAELLINGER OM MENNESKER, HELBRED OG ABEJDSLIV – skriven av Katharina Oravsky Sandström, för 4:e gången
FLAMINGOKVINDEN: FORTAELLINGER OM MENNESKER, HELBRED OG ABEJDSLIV – skriven av Katharina Oravsky Sandström, för 5:e gången

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

Skriven 2022-02-05

print

Våra samarbetspartners