NIGHTMARE ALLEY – stjärnspäckad noir med nytt friskt blod en av årets höjdare redan nu

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Guillermo del Toro
Skådespelare: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Toni Collette, Willem Dafoe, Richard Jenkins
Premiär: 2022-01-28
Betyg: 5

För många av yngre årgång är genren noir kanske bara en referens som kritiker använder när de blir nostalgiska och vill lägga en ribba i takhöjd. Många vill dock skulle jag tro, vilja med egna ögon beskåda detta underverk i naturligtvis främst amerikansk men också europeisk och inte minst fransk film.

Ni som har SVT Play kan nu se ljuset då man sänder inte mindre än 15 noir pärlor från dess guldålder på 40- och 50-talet. Namn som då var starka som urberget, Cornell Wilde, Edvard G. Robinson, Fred McMurray och Dan Doreya hamnar i klorna på femme fatales som Elisabeth Scott, Joan Bennett och Barbra Stanwyck, som alla slår hål på myten att kvinnan var ett hjälplöst våp på film på den tiden.

En sanslös replik om ”den lille tysken som liknar Chaplin”

Vilken film ni skall se spelar ingen roll, alla är ”Bull’s eye”. Kan man då inte trolla fram en bra noir med dagens teknik och framförallt skådespelare? Naturligtvis kan man det och Nightmare Alley är ett kvitto som med råge backar upp detta påstående.

En helt sanslös replik från Willem Dafoe till Bradley Cooper ger publiken en vink om var vi befinner oss i tiden. ”Har du hört att den där lille tysken som liknar Chaplin har börjat bråka med Polen”, alltså starten på WW2.

Skojare med rymligt samvete

På den här tiden drog resande cirkusar omkring och drog nytta av mänskliga handikapp. Ormmänniskor och skäggiga damer drog folk till samvetslösa skojares tältshower. Stanley Carlisle (Bradley Cooper) är en skojare med rymligt samvete som gärna hakar på Willem Dafoes bisarra tältcirkus, och förstår snart att det finns pengar i att prata med döda och läsa folks lyckliga framtid.

Cate Blanchett har gjort rejäl research

Coopers spikraka väg mot framgången kantas av en uppsjö av färgstarka karaktärer som nämnde Dafoes cirkusdirektör, spådamen Zena (Toni Collette) och främst oslagbara Cate Blanchett som psykiatrikern Lilith, som gjort en rejäl research på Scotts, Stanwycks, Veronica Lakes och inte minst Lauren Bacalls görande och låtande när det begav sig.

Nytt friskt blod till genren

Nighmare Alley har med råge tillvaratagit genrens gener och tillfört den nytt friskt blod, men med en udda story helt befriad från förutsägbarhet och billiga effekter för att ligga i tiden. Mest glädjande är kanske att Cooper, Blanchett och Dafoe för att nu plocka russinen ur kakan bär hela vägen, och det var kanske mest där jag var lite orolig. För uppenbarligen finns det fortfarande bra manusförfattare i Hollywood som kan trolla fram en kanin ur hatten.

En av årets höjdare vågar jag tippa redan innan januari går i graven.

Skriven 2022-01-30

print

Våra samarbetspartners