OLLE LÖNNAEUS : GAMEN – långt ifrån bara actiongods som glimmar i jakten på IS-terrorist

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokfabriken
Genre: Deckare
Antal sidor: 365
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-01-20
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2021-10-13

Olle Lönnaeus är utöver sitt vardagsgig som grävande journalist på Sydsvenska Dagbladet mest känd för sina deckare om mordutredaren Jonny Lilja och hans kollega Eva Ström. Gamen är dock något helt annat och helt fristående.

Fast precis som Jonny Lilja är dess huvudperson, elitsoldaten Simon Olsson kantstött av livet. Under en sejour i Syrien mördas hans kollega och nära vän Ahmed, och nu plågas han svårt av bilderna av mordet på honom då de var där tillsammans. På en mobil med skadat glas finns filmen av hans avrättning i IS-lägret.

IS-svensk på kebabsylta

Simon och Ahmed var i Syrien för att döda en särskilt farlig IS-svensk. Hans kodnamn var Gamen, och Simon kan inte glömma honom. Men så en dag händer det. Han tycker sig se Gamen livs levande på en kebabsylta. Simon chockas så till den grad att han knappt kan röra sig, men dagen därpå ringer han sitt akutnummer, och får en stund senare order om att infinna sig på ”Högkvarteret”.

Tillsagd att inte agera

Dagen därpå befinner sig Simon på Försvarsmakten i Stockholm. Han berättar sin historia, men får höra att Gamen alias Osama Karim Atta är död. Dödad i en drönarattack utanför Raqqa. Enligt säkra källor. Simon blir inte trodd, och tillsagd att inte själv agera. På grund av sedvanlig sekretess och på grund av att Operation Guernica, som operationen var döpt till skulle förstärka hotbilden om den blev känd.

Skarpt läge till slut

Givetvis lyssnar inte Simon. Han struntar i förmaningarna och börjar ändå göra efterforskningar på egen hand. Hur det går? Trögt. Och inte bara till en början, rätt länge är det så. Han själv tvivlar från och till, och han kan inte heller avhålla sig från att helt flippa ur vid något tillfälle.

Fast skarpt läge blir det oavsett vilket till slut, och då vrids spänningen upp till ett klimax med en högst tillfredsställande belöning för läsaren.

Presenterar dilemman och problematiserar

Här är det dock viktigt att komma ihåg Lönnaeus inte är någon renodlad raffelförfattare på så vis att det långt ifrån bara är actiongods som glimmar. Visst, laddade situationer saknas som synes inte. Men på samma gång är han duktig på att väva in och nyttja sitt journalistiska kunnande vad gäller ämnet i fokus, i det här muslimsk extremism. Han presenterar dilemman, problematiserar, och gör det utan att vare sig skönmåla islamismens skruvade oförsonliga världsbild eller mildra dess aldrig sinande bestialiteter.

Än mer skrämmande

Sedan betyder detta som sagt inte att rafflet saknas, men Gamen präglas på samma gång av realism och nyans som gör att helheten ter sig trovärdig på ett sätt som andra spänningspräglade romaner inte alltid mäktar med.

Därmed blir också en historia som Gamen än mer skrämmande än vad den annars varit. Genom att visa omsorg om att inte sensationalisera blodtörstigheten kryper obehaget närmare än vad många kanske tycker känns bekvämt.

print

Våra samarbetspartners