LUCA, FREE GUY och SPIDER-MAN: NO WAY HOME bland årets mest fantastiska filmer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vilka var årets mest fantastiska filmer? För att kvala in på listan måste filmen ha drag av saga, fantasy eller sci-fi. Här finns både barntillåtna familjefilmer och barnförbjudet, både mysigt tecknat och skräckinjagande monster. Poppa popcornen, värm chokladen och gör dig redo för ett fantastiskt filmmaraton med något av det bästa och mest fantastiska från 2021 …

Aya och häxan
Studio Ghiblis tjugoandra film – och den andra där en bok av Diana Wynne Jones fungerar som förlaga. Aya och häxan kommer inte att få samma kultstatus som Det levande slottet (Howl’s Moving Castle), men kolla in filmen om Aya och du kommer aldrig att se på tvestjärtar på samma sätt igen …

Cruella
Den klassiska tecknade Disney-sagan om 101 dalmatiner har fått en live action spin-off prequel och en ny, punkrockig, modern kostym. Vi befinner oss i 1970-talets London och det är bäddat för catfight mellan Emma Stones Cruella och Emma Thompsons Baronessa … Dalmatinerhundar spelar en mindre roll.

Dune
Inte lika rafflande som Dakarrallyt (svensk seger på en etapp – den första sedan 1980!) men det är åtminstone gott om sanddynor. Alla som följer serier som Game of Thrones och The Witcher kommer att känna igen sig i intrigerna i detta pilotavsnitt.
Svenskintresse: Rebecca Ferguson – May the force be with her! Och en skurkaktig Stellan Skarsgård som simmar runt i ett svart oljebad. Familjen Borgia har flyttat till “a galaxy far, far away” och där lever och frodas det gamla feodalsamhället.

Eternals
Marvels ovanligaste superhjältefilm hitintills. Inte “universellt hyllad” men den har diversitet och originalitet och – Angelina Jolie. Kan inte Malificent gå med i The Avengers? Då får man två Angelina Jolies i Marvels universum …

Free Guy
Liverpooltjejen Jodie Comer gör en kanondebut i denna biofilm, och alla som längtar efter nästa Deadpool film med Ryan Reynolds … Detta minskar abstinensen rejält! En spelprogrammerande gamer-tjej och en NPC som jobbar på en bank som varje dag blir rånad (om och om igen) blir förälskade. Snacka om romcom med höga hinder!
Intrigen verkar vara inspirerad av franska klassikern Cyrano de Bergerac – alla sätt fungerar när man ska skicka anonyma kärleksbrev. Taika Waititi trivs uppenbarligen i rollen som skurk och Channing Tatum är kul i biroll som självupptagen och dansant avatar. Hans Magic Mike moves sitter fortfarande …

Luca
En manlig “den lilla sjöjungfrun” i Italien drömmer inte om en prins utan om en vespa. Och “la dolce vita” på land bland “gadgets and gizmos a-plenty”. En vackert animerad DisneyPixar film där små pojkars känslor och drömmar tas på stort allvar. Pittoreska italienska miljöer – som ett semestervykort som blivit levande.

King Kong vs. Godzilla
Första filmen där King Kong inte har ett kärleksintresse utan ett vänskapsintresse. 11-åriga Kaylee Hottle är döv även i verkligheten och charmar både CGI-apa och publiken.
Svenskintresse: Alexander Skarsgård som forskare som har rätt, men som ingen lyssnar på. En stapelvara i denna typ av katastroffilm.

A Quiet Place II
En skräckuppföljare där “scream queens” inte tar någon plats. Utomjordingarna som invaderat jorden jagar nämligen efter ljud … Återigen en döv hjältinna, här spelad av Millicent Simmonds, som med hjälp av underfundighet och skills lyckas överlista monstren. Tiden då folk med funktionsvariationer bara får agera hjälplösa offer – må den för alltid vara förbi! Snygga blinkningar till Jaws, Alien och Jurassic Park serierna.

Raya och draken
Charmig och klantig blå drake måste rädda världen – när inga andra drakar finns kvar. Akwafina gör en strålande röstinsats. Snygg animering och gott om girl-power action.

Snake Eyes
Att asiatiska män är heta är knappast någon nyhet för alla som gillar japansk film, K-pop, Hong Kong Cinema och så vidare. Men Hollywood tycks ha vaknat relativt sent … Henry Golding är i alla fall ett av de hetaste namnen och hans seriösa tolkning av Snake Eyes, liksom äkta spektakulära stunts och äkta japanska miljöer, lyfter filmen. Samurajfilm möter Fast & Furious.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Apropå heta asiatiska namn … Akwafina, Benedict Wong, Michelle Yeoh och Tony Leung är “supporting cast” i denna nya Marvel film där Simu Liu får spela superhjälte. Akwafina skulle kunna utmana Sandra Bullock om vem som är bäst på att köra buss i rusningstrafik … Ett uppslag för uppföljaren.

Spider-Man: No Way Home
De bästa avsnitten av Doctor Who brukar inte vara de där en massa olika inkarnationer av Doctor Who dyker upp för att göra gemensam sak mot stora och mäktiga fiender. Men det är bra fanservice. Detsamma kan sägas om denna Spider-Man film där vi får beskåda tre olika Spider-Men och deras olika sätt att tackla samma roll. Multiverse och Multikul!

Skriven 2022-01-10

print

Våra samarbetspartners