LISA BJÄRBO, JOHANNA LINDBÄCK & SARA OHLSSON : JOBBIGA TJEJER – för in stor dos kryddig girl-power i ungdomsdeckarna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lilla Piratförlaget
Serie: Fula tjejer (del 2)
Läsålder: 12-15 år
Genre: Skolberättelser
Antal sidor: 326
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-09-02

Svenska Deckarakademin delade ut priset för bästa barn/ung deckare, Spårhunden, till Jobbiga tjejer. Det här är en uppföljare som levererar, från sida ett. Tjejgänget från Fula tjejer är tillbaka och de har ett nytt fall att lösa. Nu är insatserna ännu högre, för en i gänget blir oskyldigt misstänkt …

Stämningen på Frejaskolans högstadium har länge varit spänd. Kontroversen med instagramkontot Fula tjejerhar lett till att tjejerna gjort gemensam front och insett att de inte behöver ta någon skit.

Superskärpt men asocial

Dagen innan vårterminen ska börja så brinner gympasalen upp. Eleni blir misstänkt. Hon har ofta varit den drivande i gruppen, hon som kan allt om deckararbete. Hon ser på serien Bron och vet precis hur man ska göra. Hon vet att hon själv är Saga Norén – superskärpt men asocial, och den som plöjer på när de andra väljer att ta paus och äta pizza (efter att ingen har ätit något i hela avsnittet).

Egentligen har de inget gemensamt

Men nu förändras rollerna. Tilde och Jasmine inser att de måste hålla ihop och bevisa att Eleni är oskyldig och hitta vem som gjorde det … utan hjälp utifrån. Egentligen har Tilde och Jasmine inget gemensamt, de gillade inte ens varandra i ettan i bokserien, Fula tjejer Jasmine vet att hon är snyggare än Tilde, och hon är stolt över det). Det har alltid varit Eleni som håller ihop gänget och leder undersökningen, för det är det man gör när man är ett Saga Norén-geni.

Det finns fördomar mot folk som är annorlunda och mot folk som är jobbiga. Och det finns stor skillnad på vilket beteende som är acceptabelt utan att ses som annorlunda och jobbigt, beroende på vem man är.

Jobbiga tjejer tar på ett snyggt sätt – och i deckarformat upp teman som ligger i tiden

Med lätt hand växlar berättandet ofta spår och perspektiv – vi får följa de olika tjejerna och deras väldigt olika röster. Det är lättläst och engagerande. Vad är vänskap egentligen? Hur olika kan man vara? Hur mycket kan man kämpa? Vad är det som är orättvist och varför är det orättvist?

Jobbiga tjejer för in en stor dos kryddig girl-power i barn/ungdomsdeckarna. Medan de flesta pedagogiskt delar upp rollerna 50/50, eller inkluderar en Smurfette-tjej i gänget, så får tjejerna här fullt spelrum. Gissningsvis kommer dessa tre “spårhundar” att få fler fall att lösa i framtiden.

Alla tre författarna har olika solo-författarkarriärer och de har var för sig skrivit så många bra böcker – från Julmysteriet till de omtyckta Frallan-böckerna. Tillsammans har de tre kombinerat sina röster och blivit starkare och mer varierade. Precis som sina fiktiva hjältinnor.

print

Våra samarbetspartners