TILLS SOLEN GÅR UPP – originellt och tänkvärt om drömmar och konsekvenser

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Peter Dalle
Skådespelare: Mikael Persbrandt, Helen Sjöholm, Vanna Rosenberg, Peter Dalle, Per Andersson
Premiär: 2021-11-25
Betyg: 4

Peter Dalle är en man med många strängar på sin lyra. Samtliga kräver kreativitet och efter Skenbart, som tillhör mina svenska filmfavoriter genom tiderna lägger jag ribban mycket högt när han har en film på gång.

Till Skenbarts svindlande höjder nådde inte Yrrol, men i princip är Dalle alltid rolig och ror poängen i hamn även om naturligtvis inte alla skämt får gensvar.

Personliga erfarenheter som bas

Nu är Peter Dalle också en allvarlig man (Ogifta par…en film som skiljer sig, 1997), som gärna mynnar ut i funderingar över livets mål och medel. Hur hade livet gestaltat sig om inte si och så hade skett. Är allt en slump eller är våra handlingar förutbestämda. Ofta använder han personliga erfarenheter som bas och i Tills solen går upp har han både skrivit manus, regisserat och spelar en av huvudrollerna i.

Där drömmen blir verklighet

Lösenordet i filmen är drömmar och intrigen har en aura av sci-fi som Dalle förvaltat väl när det gäller att kombinera med livets bistra realiteter. Peder spelad av en nedtonad och mycket lyckad Mikael Persbrandt träffar sin ex-flickvän Hanna på stan och börjar prata om sina nya liv med nya partners. Peder är investerare och samlare (det sista ger honom en extra poäng hos mig), och får i julklapp en gammal drömbok som sägs ha magisk förmåga att förpassa läsaren in i en värld där drömmen blir verklighet och tvärtom.

Allting har sitt pris

Peder involverar sin före detta flickvän i den fantastiska möjligheten att träffas i drömmarna och leva sina ordinarie familjeliv på dagarna. Allting har emellertid sitt pris och inte ens i den bästa av världar kommer vi undan konsekvenserna för våra handlingar.

Det är en originell och högst tänkvärd film Dalle signerat med sig själv och tre andra skickliga skådespelare där som sagt inte minst Persbrandt lysande spelar mot sin vanliga karaktär. Troligen en av julens kioskvältare.

Skriven 2021-12-15

print

Våra samarbetspartners