THE MATRIX: RESURRECTIONS – ror svajigt skutan i hamn

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Lana Wachowski
Skådespelare: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II, Jonathan Groff, Jessica Henwick
Premiär: 2022-12-22
Betyg: 3

Så går alltså ridån upp för fjärde omgången Matrix, och jag noterar med glöd att det är önskvärt för att inte säga nödvändigt att ha sett de andra tre för att hänga med i svängarna här.

Lyckligtvis har jag sett Matrix av årgång 1999 så jag hjälpligt kan guida mig fram bland alla labyrinter som som utgör resultatet av denna reboot som naturligtvis är en logisk – om än tveksamt nödvändig – uppföljare till de framgångsrika föregångarna.

Vill man vara elak kan man till och med säga att Lana Wachowski sätter i system att göra till sin huvuduppgift att hylla denna återanvändning av scener via blinkningar till publiken för att dela med sig av återseendets behag.

Glimtar av originalitet

Keanu Reeves är tillbaka på banan som Neo, äldre och något grånad, men still going strong, och även Carrie-Ann Moss ger nytt liv åt Trinity. Fortfarande finns glimtar av den originalitet som utmärkte Matrix när det begav sig, men då var intrigen tillräckligt oanvänd för att den skulle ge ett motiverat avtryck i populärkulturen.

Förflyttningar mellan tid och rum

Nu 20 år senare har mycket hänt på filmduken och det räcker inte längre med “coola” karaktärer och spektakulära action inslag. Eller ens en fortfarande fungerande intrig om förflyttningar mellan tid och rum för att få oss att höja på ögonbrynen. Jag är övertygad om att återseendets behag även den här gången ror skutan i hamn men nu börjar det svaja betänkligt i masten.

Skriven 2021-12-22

print

Våra samarbetspartners