EVA & ADAM – stolpar in i de allra äldsta och mossigaste klichéerna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Caroline Cowan
Skådespelare: Sonja Holm, Olle Cardell, Björn Bengtsson, Liv Mjönes. Lisa Henni
Land: Sverige
År: 2021
Genre: Komedi, Familj, Romantik
Längd: 82 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF
Betyg: 1

Tjugo år har gått sedan den förra filmen om Eva & Adam, Måns Gahrtons och Johan Unenges serieskapelse. Skaparna är annars mest kända för Hotell Gyllene Knorren, som fortfarande håller fin form i bokversion och har blivit en rolig julkalender och biofilm. Det är något med Familjen Rantanen och deras mini-gris Pyret som bara får en att smälta snabbare än smör …

Går i samma fälla – igen

Eva & Adam är inte en lika klockren skapelse. Och det märks snart att man har gått i samma fälla som Sune och Bert och alla andra som i sin jakt på trendkänslig modernitet har tappat själva kärnan med vad som fungerade i originalet.

Mest lyckade barnfilm (icke tecknad) på sistone var den om monsteragenten Nelly Rapp – och det är den enda filmen som inte handlar om “bli-ihop”. Att tjejer och killar inte bara kan hänga som kompisar – vilket är den mest moderna företeelsen – utan ska tvingas bli ihop och vara “exklusiva” är konstigt.

“Det är inte som det ska vara”

Barnen har mängder av invändningar mot allt möjligt. Det börjar med att personerna inte ser ut som i serierna, och att Eva ska ha Adams frisyr, och att en massa saker är konstiga och sedan bara rullar det på med frågor.

Filmmakarna har helt missat hur barns liv och vardag ser ut idag. Saker de säger, saker de gör … de är så pass gamla att man inte har någon relation till det. Ännu värre är det för barnen som är den tilltänkta målgruppen.

Krav på exklusivitet

Det allra konstigaste och mossigaste är detta ständiga krav på exklusivitet. Eva har en bästis som vill att Eva bara ska vara med henne och inte ens se åt eller prata med en kille. Adam har en tjejkompis från sin gamla skola, Molly, som Eva blir avundsjuk på, triangeldrama uppstår, Eva stormar sårad iväg från Adam som måste börja på sin botgöring … och det är så urbota dumt.

En modern film i år var stenåldersfilmen The Croods 2: A New Age Det finns tydligen bara en snygg tonårskille i den här världen men de två tonårstjejerna blir direkt bästisar istället för rivaler. Det är såååå underbart!

I sin nervöst trendkänsliga uppdatering har Eva & Adam stolpat in i de allra äldsta och mossigaste och geggigaste klichéerna. Filmen är lite som tuggummi – man drar ut på det och drar ut på det och drar ut på det … Åttio minuter håller på i en halv evighet.

Konstlat och tillgjort

Huvudrollsinnehavarna Sonja Holm och Olle Cardell är väldigt stela i sina roller, även med barnskådespelares mått mätt, och de har problem med sina stolpiga repliker som låter väldigt konstlade och upplästa. Och Eva ska skratta tillgjort när Adam säger något som inte ens är snudd på lite roligt. (Också en väldigt daterad trop). Men det märkligaste är att de vuxna inte är mycket bättre. Ulla Skoog är lite bra i en försvinnande liten roll. Resten försvinner snabbt in i glömskan.

Skriven 2021-12-01

print

Våra samarbetspartners