FAST & FURIOUS 9 – från mysfilmer med street racing till svulstigheter med bilkvaddande på löpande band

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: F9
Regi: Justin Lin
Skådespelare: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges
Land: USA, Thailand, Kanada
År: 2021
Genre: Action, Brott, Thriller
Längd: 143 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Universal
Betyg: 2

Tvåtusen. Så många fordon, i runda slängar, lär har kraschats genom Fast & Furious-serien. Klimatmelankolin är långt, långt borta. Liksom elbilar, samåkning, kollektiva färdmedel, cyklar och vanliga promenader. Det här gänget har massor av bilar och motorcyklar till sitt förfogande, och vanligtvis åker alla var för sig i sina utvalda fordon.

Dock har myset lagt sig rejält. De första Fast & Furious-filmerna var mysfilmer med street racing och Paul Walkers intensivt blå ögon i fokus. Nu har intrigerna blivit så svulstiga och överlastade att filmen knappt rör sig framåt, trots att bilar kvaddas på löpande band.

Myset ersatt med krockskrammel

Och där är problemet med filmen: Om man gillar snygga bilar, så gör det ont i själen att se dem kvaddas. Om man föredrar att åka miljövänligt med SJ så tittar man förmodligen på något annat. Dessutom så skramlas det oavbrutet. Ja, ljudet av krockande och kraschande fordon blir som ett konstant skrammel, ungefär som en felpackad diskmaskin som håller på att gå sönder. Detta lyssnar man på i över två timmar.

Lång lista med långsöktheter

Det finns gott om långsökta saker i filmen Fast & Furious 9.

De mest långsökta:
– Det går att köra bil i rymden och att krocka med saker även där.
– Det finns skramliga krockljud även i rymden.
– Döda personer kan upplivas vid behov – och med väldigt krångliga förklaringar och mycket, mycket exposition.
– Om man vill mörda någon … så skickar man så klart en obeväpnad liten muskelknutte som ska puckla på “the target” med sina bara händer. Efter att ha varnat det tilltänkta offret. Medan både tilltänkt offer och hitman står på taket till ett fordon som kör i maxhastighet på en högtrafikerad väg. (Alternativa mordsätt: ta med pistol eller använd gift eller gör vad som helst utom detta!) Det här måste helt enkelt kvala in på listan över de mest ineffektiva och långsökta mordplanerna i filmhistorien!
– Två brorsor, som sysslat med street racing och att fixa vanliga småkriminella grejer, har båda två blivit superspioner, på var sin sida om något gruff från slutet av 1980-talet, som avhandlas i otaliga gryniga flashbacks. (För att all film var grynig på 1980-talet? Top Gun var ju klar som korvspad!)
– Filmens MacGuffin ser ut att ha hittats i en ovanligt stor Happy Meal.
– Supermagneternas supermagnetiska förmågor fungerar lite hipp som happ, olika från gång till gång, beroende på vad filmmakarna behöver.
– Corona i den här världen är bara en öl – som dricks väl kyld med etiketterna noga vända mot kameran.
– Istället för att ringa eller messa eller skypa så skickar man mystiska vykort och flyger fram och tillbaka över halva världen för att säga hej.
– Det regnar inte alls i Edinburgh! (DET är svårsmält!)
– Det går på tre röda sekunder att fixa en barnvakt. För att föräldrarna/bonusföräldrarna sedan ska kunna åka jorden runt och fajtas. VEM i hela världen har så bra barnvaktsservice? (Ge mig numret! Nu!)

Johnson och Statham lyser med sin frånvaro

Det bästa i Fast & Furious serien – förutom snygga bilar och Paul Walker – har varit tillskotten Dwayne “The Rock” Johnson och Jason Statham och Scott Eastwood. Ingen av dem är med i den här filmen. (Statham har bara en bonusscen). För att Dwayne Johnson och Vin Diesel har haft ett väldigt offentligt gruff? (Johnson har bland annat kallat Vin Diesel för “candy-ass” i sociala medier). För att Johnson och Statham har fått en egen Fast & Furious spinoff serie, Hobbs & Shaw? Den var faktiskt rolig.

Fast & Furious-serien lär komma tillbaka, för det här har blivit en av världens mest lukrativa franchiser – och nästa gång är det tio-films jubileum …

Skriven 2021-11-15

print

Våra samarbetspartners