TENET – Christopher Nolan har gjort årets bästa action med…fysikföreläsning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Christopher Nolan
Skådespelare: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Michael Caine, Kenneth Branagh
Land: USA
År: 2020
Genre: Action, Sci Fi
Längd: 150 minuter
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distributör: Warner Bros.
Betyg: 3

Det går hit och det går dit och det går runt en liten bit … Och det pangar och smäller och brinner och exploderar och stuntmännen går varma. “You mustn’t be afraid to dream a little bigger, darling!” sa Tom Hardy i Christopher Nolans Inception … som kom för exakt tio år sedan.

Detta är “bigger”. Mega-bucks-bigger!

James Bond scen – check!

I Tenet finns en öppningsscen värdig finalen på vilken actionrökare som helst, typ en James Bond film.

Mission Impossible-scen – check!

Det finns en hoppa-bungy-jump-uppför-en-skyskrapa scen, som lätt hade platsat i en Mission Impossible film.

Konstkupp – check!

Det finns en maffig heist scen i Norge, som har något med falsk konst att göra, och som inkluderar den gullige Beatlesälskaren från Yesterday och en arrangerad flygplanskrasch. Snacka om stor distraktion! Ocean’s 11 teamet hade blivit gröna av avund över skalan …

The Fast and the Furious Tetris – check!

Det finns en annan heist scen, med någon typ av kärnvapen-domedagsmaskin-MacGuffin-pryl, som inkluderar en hel hög snygga bilar och stora bilar och en brandbil, som alla lägger sig bit för bit som i ett bil-Tetris-spel. The Fast and the Furious skulle kunna planka detta rakt av!

Gammaldags handgemäng med upphittade prylar – check!

Och det finns ett gammaldags handgemäng där protagonisten slår ner ett antal antagonister bara med hjälp av grejorna han hittar i ett kök. Det är lite som Denzel Washington i The Equalizer (fast han befann sig i en amerikansk variant av Byggmax och inte i ett hypermodernt restaurangkök). Visst, John David Washington är nästan lika cool som pappsen! I alla fall i köket.

Massor av kärnor

Tenet innehåller också en massa kärnor. Föredrag om kärnfysik och kärnvapen och kärnfission och kärnkraft och hantering av kärnavfall och andra kärnor avlöser varandra. Det är som om man försökt klämma in en tre timmar lång fysikföreläsning i en actionfilm.

Sönderfallande kärna

Men kärnan i det hela är trots allt kärnfamiljen – och den är i sönderfall. Mycket mer än i katastroffilmen Greenland. Den ryske skurken och hans barnbarnsunga fru grälar konstant med varandra och håller på med en konstig vårdnadstvist (som antikens Medea hade löst lätt som en plätt). De är allmänt giftiga mot varandra hela tiden och får till och med relationerna i Ingmar Bergmans “giftas-dramer” att verka riktigt mysiga i jämförelse.

Tidshoppande skurk

Skurken kan hoppa i tiden. Han tänker förgöra världen, eftersom det är det skurkar gör, men VAR och även NÄR han tänker genomföra detta dåd är ett mysterium. Han kan befinna sig precis var som helst, men även när som helst. Inträffar Armageddon -förödelsen i det förflutna eller i framtiden?

Blir inte allt bättre i framtiden?

Motiveringen som skurken har är att … ja, förmodligen är han trött på kärnfamiljen. Vem skulle inte vara det? Man tröttnar på hans frus martyrmin och hennes klyschiga repliker efter fem minuter. Och så har skurken cancer. Men varför hoppar han inte till framtiden, då det finns ett botemedel eller en operation där man kan få nya (kanske artificiella) organ eller i alla fall en effektiv bromsmedicin?

Botemedel och framsteg kommer …

Spanska sjukan, pesten, lunginflammation, mässlingen, smittkoppor, kolera, malaria, polio, blodförgiftning, lepra, tuberkulos … Väldigt många sjukdomar och infektioner är mycket mindre farliga och mindre dödliga (eller inte dödliga alls) mot när de härjade som värst och decimerade jordens befolkning. Om du hade berättat för människor som levde för hundra år sedan att idag är det möjligt att få ett nytt hjärta, och överleva … De hade tyckt att det där scenariot hade låtit som rena rama science fiction berättelsen.

Bra actionscener och mycket meningsbyggnad

Det finns väldigt bra actionscener i Tenet. Men ibland saknar man nästan The Fast and the Furious där det bara är snygga tjejer och killar och ännu snyggare bilar och ingen försöker förklara meningen med actionscenerna. Eller meningen med kärnfysik.

Kärnan i action är action. Allt annat är ju bara utfyllnad …

Extra generöst extramaterial i överflöd

Tenet i BD version har en hel extra skiva med extramaterial. Extramaterialet tar inte lika lång tid som filmen, men ungefär lika lång tid som en normal familjefilm. Det är intressant att se arbetet bakom filmen, hur scenerna byggdes upp, möten med filmarbetare och skådespelare … Och detta blev 2020 års enda stora blockbuster.

Tenet innehåller årets bästa action utan konkurrens (bokstavligen) och även årets mest generösa extramaterial.

Skriven 2020-12-09

print

Våra samarbetspartners