THE CARD COUNTER – med vedergällning i tanken kring spelborden i jämnt tempo

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Paul Schrader
Skådespelare: Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan, Willem Dafoe, Alexander Babara
Premiär: 2021-11-05
Betyg: 3

Likheterna mellan The Card Counter och Taxi Driver, där en krigsveteran ensam ger sig ut på sin resa för att rättfärdiga sina posttraumatiska upplevelser gör sig påminda på många sätt i denna film av Paul Schrader vilket inte är konstigt då han står bakom manuset till dessa bägge filmer.

Det finns inte bara fysiologiska likheter mellan huvudpersonerna De Niro och Oscar Isaac som här spelar William Tell, en präglad ex-militär och fängelsekund med förhörsteknik och tortyr som sitt gebit. Ensamheten och den sargade själen gör sig påmind trots det gått mer än 45 år mellan dessa titlar. Isaac som suttit fängslad i åtta år för att ha utfört tortyr under amerikansk flagg på order av från Major John Cordo (Willem Dafoe) beger sig ut ibland Amerikas casinon för att fokusera på sin färdighet som professionell pokerspelare, en grund han utvecklat i fängelset.

Bestialiska förhörsmetoder

Rutiner präglar William Tells tillvaro och det utgör även hans trygghet till de hotell och spelbord han besöker. Under resans gång träffar han den unge Cirk som också har en koppling till de bestialiska förhörsmetoder som pågick i Abu Ghraib-fängelset. De bägge slår följe och tanken på vedergällning växer allt starkare inom dem.

Kunde tagit mer fart

Oscar Isaac gör sin roll med vemod och autenticitet. Känslan av längtan efter högvinsten förmår inte ens vardagens gråa nyans att skifta i färgton trots de välbekanta ljuden från de enarmade banditerna klingar högt om vartannat.

Paul Schrader står även för regin till The Card Counter, men någon större banbrytande film är det inte, trots att mästaren Martin Scorsese (Taxi Driver) medverkar som producent. The Card Counter kunde tagit mer fart och givit ett större utrymme åt en uppväxling i tempot, men det hela känns som handbromsen tyvärr dragits åt för att hålla ett jämt grått tempo bland spelborden och de enarmade banditerna längs hämndens väg.

Skriven 2021-11-02

print

Våra samarbetspartners