THE PROMISE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Terry George
I rollerna: Christian Bale, Oscar Isaac, Shohreh Aghdashloo, Charlotte Le Bon

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-05-19

Att sälja en historielektion i förklädnad av kärleksdrama är inget nytt i Hollywood och “Titanic” och “Pearl Harbor” är väl två av de mera namnkunniga filmerna från senare år.

Terry George (Hotel Rwanda) försöker göra så gott han kan med detta triangeldrama i skuggan av första världskriget och det armeniska folkmordet som blodig inramning. Trion vars öden vi mer eller mindre fördjupar oss i är den amerikanske journalisten Chris (Christian Bale) Michel (Oscar Isaac) en ung läkarstuderande och mellan dem den vackra sofistikerade Ana (Charlotte LeBon).

Om och kring dessa personers relation i ett land som nu i slutet av Osmanska rikets existens och landet allierar sej med Tyskland är på väg att frätas sönder försöker Terry George mixa ihop en trovärdig love story som inte tar udden av historiens blodiga realiteter. Det är tveksamt om han inte bara når halva vägen med bägge intentionerna. Ibland slår filmen knut på sej själv i dramaturgin när scenerna växlar mellan plågade fångar, tortyr och smetig romantik med ömsom den ene älskaren och ömsom den andre.

För mej är ytligheten filmens största sänke eftersom den får mej att glömma det vackra fotot och många bra aktörer i marginalen när inte trion Bale & LeBon & Isaac står i vägen. Skulle tro att filmen gjort ett lyft som tv-serie på tio avsnitt eftersom helheten just ger mersmak som en sådan.

skriven 2017-05-17

print

Våra samarbetspartners