COPSHOP – hårdkokt, edgy och med goda twists av regissören bakom Smokin’ Aces

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Joe Carnahan
Skådespelare: Gerard Butler, Frank Grillo, Alexis Louder, Toby Huss, Chad L. Coleman
Premiär:2021-11-05
Betyg: 3

En desperat lurendrejare på flykt ger en kvinnlig polisinspektör en snyting och ett ”fyllo” som sånär kör på två patrullerande poliser resulterar i att båda gärningsmännen hamnar i samma arrest på den ödsligt belägna Gun Creek-stationen i Nevada. Till synes har dessa båda suspekta individer ingenting gemensamt, men så är givetvis likväl fallet. Den förstnämnda är Teddy Muretto, en slipad fixare åt maffian medan fyllot ifråga är en beryktad yrkesmördare vid namn Bob Viddick, och ni kan säkert själva räkna ut vem han har siktet inställt på närmast.

Detta är det till synes enkla upplägget i Copshop. Därefter kompliceras saker och ting gradvis allt eftersom fler detaljer och fakta avtäcks, och det behöver väl knappast påpekas att det går allt mer hårdhänt till efterhand som historien fortlöper. Men så är det också en film medförfattad och regisserad av Joe Carnahan, som debuterade med den med rätta rosade thrillern Narc i början på milleniet och därefter ett mindre antal år senare följde upp med den överlag lika vansinniga som underhållande Smokin’ Aces.

Generös med goda twists

Hårdkokt och edgy har med andra ord alltid varit denne mans signum, och Copshop utgör inget undantag i detta sammanhang. Men Carnahan har också visat sig vara hyfsat generös med att addera goda twists till sina historier, en tradition han med respektabel framgång följer även denna gång.

Dock skulle jag inte vilja hävda att det här som helhet riktigt orkar tangera de två ovannämnda titlarna. Inte lika nervigt fokuserad som Narc och inte lika ohämmat utflippad som Smokin’ Aces blir min dom. Däremot bör alla vänner av hårdkokta actionthrillers med en dos adderad smartness ta en titt på Copshop ändå.

Bindgalen yrkesmördare stjäl varje scen

För med undantag för ett onödigt utdraget mittenparti levererar Carnahan trots allt sitt signumgods. På samma sätt är det en ren fröjd att skåda Toby Huss, kanske mest känd för sin återkommande roll i komediserien Reno 911, som den bindgalne yrkesmördaren Anhony Lamb och okända Alexis Louder som ultracool kvinnlig snut utan tanke på att backa när tuffingarna Muretto och Viddick utmanar henne. Faktum är att dessa båda i stort sett stjäler varenda scen från stjärnorna Gerard Butler och Frank Grillo, och det är förstås ett betyg så gott som något.

Skriven 2021-11-03

print

Våra samarbetspartners