BRÖLLOP, BEGRAVNING OCH DOP: FILMEN – proffsen kämpar och sliter med nollställda repliker

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Colin Nutley
Skådespelare: Helena Bergström, Maria Lundqvist, Marie Göranzon, Robert Gustafsson, Johan H:son Kjellgren
Premiär: 2021-10-22
Betyg: 2

i en avlägsen framtid när filmforskare, kritiker och filmnördar kryssar fram genom den svenska filmhistorien och kommit fram till regissörer spärrar de säkert upp ögonen när de kommit fram till Colin Nutley. Någonstans bland Ingmar Bergmans djupsinnigheter, Hasse Ekmans fjäderlätta komedier, Arne Mattssons färgglada deckare och Ragnar Frisks buskis rullar hittar de således en engelsman som nästan tagit patent på den blågula folksjälen.

Fascinerade studerar de skyhöga publiksiffrorna på filmer som Änglagård, Black Jack och Under solen och noterar att kritikerna också varit med på noterna. När de restaurerat allt som rör sig på Nutleys rullar konstaterar de dock att det inte är guld allt som glimmar.

Känsloyttringar på högsta volym

Ett kvitto på faktum är nu aktuella Bröllop, begravning och dop som knappast går till eftervärlden som en fjäder i hatten på Nutley. Jag har inte sett så många av Nutleys tv-produktioner, och Bröllop, begravning och dop snurrade förbi ögonen som en habil såpa, om än i förädlad form tack vare att det jobbade en elit framför kameran.

Man kunde också avnjuta det hela med ett avsnitt i taget om man så ville. Nu skall vi alltså i nära två timmar se och höra familjerna Öhrn och Seger med röstresurserna på högsta volym botanisera sig genom alla känsloyttringar som blivit över sedan tv-serien. Ovan nämnda elit kämpar och sliter med nollställda repliker och ett manus som såväl hustrun Helena Bergström i En underbar jävla jul och Kjell Sundvall i Tomten är far till alla barnen har mjölkat ut grädden av redan.

Proffs flera nummer större än historien

Nu är det ju lyckligtvis så att skickliga “gamla” proffs alltid kan jobba enligt Kajsa Vargs recept att man tager vad man haver, och gör det bästa av det. Marie Göranzon och Robert Gustafsson är således flera nummer större än historien de är involverade , och det gäller även övriga i projektet involverade.

De tacklar sina roller med samma energi som den julbelysning, som trots energikris dränker duken i en orgie av sprakande ljusfägnad. Kan då Nutleys namn ro filmen i land på gamla meriter? Jag tvivlar, men osvuret är bäst eftersom tv-serien kan ha krattat i manegen för filmen. För min del hur som helst ingen för tidig julklapp.

Skriven 2021-10-19

print

Våra samarbetspartners