LAUREN GROFF : MATRIX – humoristisk skröna och tänkvärd allegori över vår egen tid

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bookmark Förlag
Översättning: Bogg Johanna Karlsson
Genre: Skönlitteratur
Antal sidor: 283
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-12

Lauren Groff är Barack Obamas favorit, Amazon-läsarnas favorit, New York Times bästsäljare och en diger prisvinnare, en författare som kammat hem fina priser med precis alla sina böcker … och nu, för första gången, kommer Lauren Groff ut på svenska! Hennes senaste sensationella roman heter Matrix och utspelar sig långt bort från alla röda och blå piller … “Somewhere on an island, far, far away …”

Lauren Groffs Matrix utspelar sig på medeltiden och handlar om en verklig person, Marie de France, en känd fransk poet som gått till litteraturhistorien och som (enligt forskningen) förmodligen skrev sina “lais” någonstans i England. Inspirationskällor var bland annat den engelska Arthurlegenden och Tristan och Isolde. Folk inspireras fortfarande av dessa verk – från Guy Richie till Wagner.

En av Geoffrey Chaucers berättelser (The Canterbury Tales) är faktiskt en översättning av ett av Marie de Frances alster. Man var inte så noga med upphovsrätt på medeltiden utan lånade, stal, parafraserade och “samplade” hejvilt. Det var så bra grejer spred sig innan tryckpressen och internet uppfanns. (Och det lånas, stals, parafraseras och “samplas” hejvilt fortfarande …)

En sann historia? Eller inte?

Hur mycket i Matrix är sant? Så som är fallet med många historiska kändisar som har varit döda i ungefär niohundra år eller mer: det finns stora hål i deras biografier (eller nästan bara hål i detta fall). Det här är en mycket fri tolkning av Maries liv – en blandning av humoristisk och godmodig skröna som skulle kunna konkurrera med självaste The Canterbury Tales och en tänkvärd allegori över vår egen tid med queervibbar och klimatkris och ömtålig maktbalans.

Medeltida uppdrag … i ösregn

När vi träffar Marie för första gången i romanen så rider hon ut ur en skog, likt en medeltida riddare på uppdrag.

Fast … bilden förstörs lite av att det är värdelöst väder och Marie är på värdelöst humör. Det spöregnar, hon har blivit utslängd från hovet, hon har lämnat sin älskade Eleanor, och hon är på väg till ett kloster.

Ett kloster i Frankrike är väl en sak, men Marie har skickats till ett kloster i England. Och, precis som varje fransk person, så vet Marie att England är underlägset Frankrike när det gäller … typ allt! Kultur, mat, vin, konst, musik, arkitektur, trädgårdsdesign, kärlek, skönhet, väder … Marie konstaterar snabbt att alla hennes fördomar slår in. Hon har hamnat i en gudsförgäten lerig och kall håla i England, till och med för att vara England så är detta ställe ovanligt lerigt, fult och miserabelt.

Gör blixtsnabb karriär

Marie har ett val. Göra revolt eller göra karriär. Och Marie är inte den som gnäller och tycker synd om sig själv. Hon ser ögonaböj till att göra karriär inom klostret och hon klättrar blixtsnabbt i rankingsystemet. Hon jobbar också hårt för att öka klostrets status, rikedomar och komfort.

Resultatet är ett slags utopi där kvinnorna blir självförsörjande på allt … mat, vin, lustfylld underhållning … Marie studerar de heliga skrifterna noga och kommer fram till att manlig homosexualitet fördöms (Sodom och Gomorra går under) men inte kvinnlig homosexualitet … Alltså är det fritt fram!

Som en VD i ett modernt företag

Viktigt att komma ihåg är att klosterlivet inte bara är lek och lust – det är också som att driva ett modernt företag. Och Marie har, med moderna mått mätt, rollen av VD.

Kvinnors arbetsinsatser i historien är inte något som brukar ta upp stor plats – men här får vi följa kvinnor som arbetar med bokhållning eller med att ta hand om klostrets grisar … och allt däremellan!

En instant queerklassiker och klimatklassiker

Matrix kommer att bli en instant queerklassiker. Men mindre väntat: också en klimatklassiker. För detta är också en bok om klimatkrisen. Redan på medeltiden skövlades skogar ….

Kristendomen lär ut att människan är herre över hela skapelsen, alltså är det bara att ta för sig.

När kristna missionärer kom till Norden skövlades heliga skogar och dungar för att visa vem det var som bestämde – tidigare hade man varit rädd för att förarga gudarna eller, gubevars, den stora ekorren som bor i trädet som håller uppe hela världen.

Spegeln för vår egen samtid

Maries många beslut i Matrix har direkt påverkan på miljön och naturen. Något vi lever med än idag. Och dagens beslut kommer att bestämma hur jorden ser ut om ytterligare 900-år …

Lauren Groff har sagt att hon skrev Matrix för att komma undan Trump-erans realiteter – hon ville skapa en kvinnlig utopi och den ultimata eskapismen. Paradoxalt nog har Matrix också blivit den perfekta kommentaren till – och spegeln för – vår egen samtid.

print

Våra samarbetspartners