HUR MAN SKAPAR VÄRLDENS BÄSTA SKOLA

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det finns en sida på nätet som heter StuDocu.com På StuDocu.com kan man läsa: ”Vår mission är att möjliggöra för alla att lyckas med sina studier genom att förse dem med de bästa verktygen för mer effektiva studier.”

Vidare skriver StuDocu: ”Allt du behöver för att öka dina betyg.
Studenter delar sitt material organiserat på kurs eller bok.
Plugga närsomhelst, varsomhelst, på vilken plattform du vill
Eftersom din planering inte alltid är perfekt måste du ha möjlighet att plugga var som helst, när som helst.
Övning ger färdighet
För nästan varje dokument skapar vi ett övningsset som består av en definitionslista, ett set med flashcards och övningsfrågor.”

Jag tänkte på detta utbildningsverktyg när jag den 14 september 2021 lyssnade på riksmötets öppnande, och då speciellt på statsministerns tal om den svenska skolans riktning att bli bäst i världen. Detta samtidigt som statsministern hotade med att uppgradera Mälardalens högskola till universitet. Den som vet skillnaden mellan en högskola och ett universitet, vet att man aldrig kan skapa världens bästa skola genom att ständigt sänka ambitionsnivån på våra läroanstalter.

Så här skriver StuDocu.com.

”Franz Kafka var en tjeckisk österrikisk författare av judisk börd. I artikeln ’Franz Kafka’ skriver Vladimir Oravsky att efter hans juridik studier så började han jobba hos Riksförsäkringsverket. Där kom han i kontakt med österiks-ungerska byråkratin. Han kände sig instängd på grund av hans uppväxt. Han var jude och hemma kände han otillräckligt eftersom han var aldrig den pojken som hans pappa ville att Kafka skulle vara. Hans verk handlar mycket om ensamhet och den känslan att vara utanför. Han är modernistisk författare. Kafkas absolut bästa favoritverk var Domen. I den här novellen använde han sig av Freuds Teori för att förklara relationen han hade med sin pappa. Han la alltid fantasi i hans romaner och så klart hans humör skulle alltid vara med och ljusa den till. Romanen så kallad ’Processen’ fick mycket kritik och kommenterades väldigt mycket. Vladimir Oravsky tar upp vad Ernst Powel skriver i hans bok ’Franz Kafka’. Enlig Powel potentialskillnaden mellan tro och ’tankeförmågan’ är en judiskt tanketradition. I artikeln om Kafka så läser man vad Pavel Eisner har att säga om Franz Kafka. (…)”

Det ovannämnda är ett ordagrant citat och jag antar att det kommer att duga som en doktorsavhandling i litteraturhistoria vid Mälardalens universitet. Vem minns inte när i december 2004 den dåvarande statsminister Göran Persson utsågs till hedersdoktor vid Örebro universitet av dekanus för fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik. Jag tror bestämt att det redan väntar en doktorshatt på Stefan Löfven.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker

© Vladimir Oravsky

print

Våra samarbetspartners