THE CONJURING 3: THE DEVIL MADE ME DO IT – urbota fånig intrig, men Farmigas och Wilsons samspel sitter som en smäck

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Chaves
Skådespelare: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ruairi O´ Connor, Sarah Catherine Hook, Julian Hilliard
Land: USA
År: 2021
Genre: Mysterium, Skräck, Thriller
Längd: 112 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Home Video
Betyg: 2

Nu blir det franchiseskräck! Warner Bros har kämpat så hårt med att bygga upp DC:s universum – och ändå har det blivit så många kontroverser och en så svajig färd. Samtidigt seglar The Conjuring vidare, och har lyckats bygga upp en stabile franchise utan att ens försöka. Vissa har övernaturlig flax.

The Conjuring är själva flaggskeppet i den flotta som denna osannolikt framgångsrik skräckserie är. Totalt åtta filmer i Conjuring-universum (CU?), men ändå är detta bara “trean” med titeln The Conjuring.

Wilson + Farmiga = ett framgångskoncept

“Hemligheten” med framgången är Patrick Wilson som är så bra i varenda film och Vera Farmiga som är ännu bättre. Samspelet mellan de två sitter som en smäck, och hela tiden avslöjar ingen av de två, inte med en endaste min, att hela intrigen är urbota fånig.

Baserad på en … historia

Filmen marknadsförs som “based on a true story”. Vilket får tas med en stor nypa salt. Typ en hel saltöken.

Visst har det funnits en person vid namn Arne som till sitt försvar i en mordrättegång i USA, år 1981, hävdade att han var oskyldig, eftersom han vid mordtillfället hade varit besatt av en demon.

I Sverige finns det faktiskt ett fall där den anklagade skyllde på den hemlige Mållgan. Som praktiskt nog är osynlig, men som ändå kan köra flyktbil så att hastighetsbegränsningar och skyltar ryker all världens väg.

Paret Warren får leka Perry Mason

Domstolen gick i alla fall inte på Arnes utsaga om att en demon var skyldig i verkligheten, men i filmens fiktion är det så klart helt sant att Arne har varit besatt, vilket gör att de luttrade spökjägarna Ed och Lorraine Warren (Patrick Wilson och Vera Farmiga) får leka Perry Mason för att rädda den dödsdömde Arne och bevisa att han är “oskyldig”.

Stora möjligheter för svensk Kristallen-mash-up!

Tänk vilka möjligheter detta ger för framtida svenska serier! Man kan göra en mash-up av Kristallen-vinnaren Tunna blå linjen och Kristallen-vinnaren Spökjägarna och låta den sammanslagna ensemblen lösa paranormala brott och bekämpa demoner med hjälp av vigvatten, magiska klingor och heliga kristaller!

Deckare som utforskar passion, desperation, begär, vinning, hämndlystnad och andra verkliga motiv blir onekligen bättre. Och mer skrämmande. True crime trenden tar här en väldigt märklig vändning.

The Conjuring överlever det mesta

Men … The Conjuring som franchise kommer att överleva även detta högljudda magplask. Essen i rockärmen finns kvar att spela ut ännu en gång. Wilson + Farmiga. Toppar ett – helt besatt – fullt hus.

Skriven 2021-09-02

print

Våra samarbetspartners