GEMINI MAN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Cutting edgeteknik, klonad intrig och pang-pang, USA 2019
Regi: Ang Lee
I rollerna: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong, Ralph Brown
DVD/Blu-Ray/VOD
(Paramount Pictures)

BETYG: TRE

“Om man kan klona någon, varför inte klona Nelson Mandela?” Frågan ställs av Henry Brogan, spelad av Will Smith, som varit världens bäste lönnmördare – och nu ställs han plötsligt mot en annan lönnmördare som också hävdar att han är den bäste … En karaktär som visar sig vara Brogans klon.

Will Smith spelar båda rollerna, både Henry Brogan och den yngre klonen Jackson. Mary Elizabeth Winstead (nu aktuell som Huntress i DC:s Birds of Prey) innehar den kvinnliga huvudrollen, Clive Owen spelar kostymklädd skurk och Benedict Wong, känd som Wong i Marvel-Avengers-serien, spelar Brogans hjälpare och fixare. För alla hjältar behöver ju “the guy in the chair”. En kille som kan fixa fram ett privat flygplan utan att blinka och som kan flyga dem var som helst i världen utan tanke på kostnad eller miljöpåverkan.

Kombinerar utlandssemester med actionscener

Filmmakarna bakom Gemini Man verkar ha haft samma idé som filmmakarna som skapat megasuccén Spider-Man: Far From Home – varför inte kombinera filmandet med en utlandssemester och låta varje fajt och varje ny actionsekvens utspela sig i ett nytt land? Fast nu begränsar man sig ju inte bara till Europa när det gäller actionscenerna … Man hoppas istället mellan olika kontinenter. Och grande finale får det bli i USA, där berättelsen startade.

Ang Lee återanvänder favoritteman

Ang Lee (Crouching Tiger, Hidden Dragon, The Hulk) får med många av sina gamla favoritteman i denna film. Den ständiga dualiteten mellan “Nature versus Nurture”, den medelålders mannen som känner sig allt mer irrelevant och allt mer alienerad från den moderna omvärlden, och så, givetvis, utmaningen vad man kan göra med den senaste nya tekniken och vad digitalt filmskapande kan erbjuda för möjligheter. Ang Lee känns som “a kid in a candy store”. Han ska minsann prova på allt och beställa allt vad butiken har att erbjuda!

Teknologi som överträffar allt

Gemini Man innehåller faktiskt så mycket cutting edge teknik att bara de allra modernaste biograferna kunde visa den här biofilmen och dessa biografer fanns bara i Asien. Alltså: i hela Europa kunde man inte uppleva Gemini Man på maximalt sätt, så som Ang Lee tänkt sig filmen. Det är lätt att tro att vi ligger i framkant teknologiskt sett, med det gör vi inte. Det är bara att snacka med kompisar i Indien, Singapore och Japan för att inse hur bakom flötet vi är i Europa.

Charmiga tider i Fresh Prince i Bel Air

Will Smith är supercharmig i huvudrollen – det är han ju alltid, vare sig han spelar ena halvan av Bad Boys eller en blå ande i en lampa eller en dejtingguru. Men den yngre Will Smith … alltså klonen som är en digitalt föryngrad version av Will Smith. Vad har hänt? Han har ingen personlighet alls och ingen charm och man bryr sig inte alls om hans karaktär och eftersom en stor del av filmen går ut på att han ska “räddas” så är ju detta lite synd. Digital föryngringsteknik fungerar väl sådär. Det är svårt att inte tänka på hur Will Smith såg ut i Fresh Prince i Bel Air och hur charmig han var på den tiden. Den karaktären hade man brytt sig om att rädda!

Explosioner och tjusiga fordon

Manuset skulle kunna vara rester från Jason Bourne serien (eller valfri actionfilm från 1990-talet) där överheten är ond, och systemet är ondskefullt, och hela landet är ruttet, men underligt nog räcker det att skjuta en enda gubbe för att lösa hela problemet.

Men Will Smith den äldre är trivsam, Jorden-runt-resan till olika tjusiga platser är trivsam, “Huntress”-tjejen är skitsnygg, Wong är rolig, actionscenerna är bra … Och trots allt, det där är ju kriteriet för bra action. Actionscener. Nydanande tänk är ett plus, men inte ett måste, bara man har lite pang-pang och explosioner för stunden och en cool hjälte som likt James Bond överlever medan han åker runt i olika tjusiga fordon så är man nöjd för stunden. Även om intrigen i sig inte är unik och minnesvärd utan snarare lätt klonad.

Skriven 2020-02-24

print

Våra samarbetspartners