PINOCCHIO – mycket mörkare och djupsinnigare än Disneys version

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matteo Garrone
Skådespelare: Roberto Benigni, Federico Lelapi, Rocco Papaleo, Massimo Ceccherini, Marine Vacth
Premiär: 2021-08-27
Betyg: 4

När jag växte upp på femtiotalet kom Pinocchio på tal främst av två anledningar. Dels gick Disneys sockersöta version från 1940 ständigt upp på matinérepris och dels fick man av vuxna ständigt höra att om man ljög skulle näsan växa till Pinocchio-format.

Sagan om den lille marionettdockan Pinocchio skrevs redan på artonhundratalet då den gick som följetong i en italiensk barntidskrift under åren 1881-1883. Författaren Carlo Collodis skapelse kom sedan ut i en bok som resulterade i ett flertal filmatiseringar genom åren. Bland annat gjorde Roberto Benigni som också är med i den senaste versionen en av dem.

Surrealistiskt och spektakulärt

Det var länge sedan jag såg Disneys skapelse, och lika bra är kanske det för den Pinocchio jag nu får mig till livs är en mycket mörkare och djupsinnigare version än den som såg dagens ljus i Disneyland.

Pinocchio av årgång 2021 är en surrealistisk och spektakulär saga som både visuellt och symboliskt får lika stor utdelning hos vuxna som hos barn. Benigni spelar hantverkaren som tillverkar dockan Pinocchio (lysande tolkad av Federico Lelapi), och ger den liv och talets gåva.

Livets hårda skola

Nu vägrar den bångstyrige Pinocchio att sitta i skolbänken, utan föredrar precis som de flesta andra barn att leka och ha roligt. Pinocchio får som bekant lära sig livets hårda skola den hårda vägen. Hans vandring korsas av roliga, farliga och färgstarka människodjur, och ibland får han erfara att svart och vitt inte är så uppenbart som det ser ut.

Imponerande scenografi och fantasirikedom

Här finns ofta en sensmoral insprängd i händelserna och tempot är skapat för att åskådaren skall manas till eftertanke. Scenografin är imponerande och fantasirikedomen likaså, men möjligen kan några scener vara lite skrämmande för alltför unga ögon. Är de inte det kommer även deras ögon att tindra inför denna visuella ögonfägnad.

Skriven 2021-08-25

print

Våra samarbetspartners