DEN SVARTA ÖN – spännande och sexigare än förväntat, men upplösningen är väl långsökt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Schwartze Insel (Black Island)
Regi: Miguel Alexandre
Skådespelare: Alice Dwyer, Mercedes Müller, Philip Froissant, Hanns Zischler, Sammy Scheuritzel
Land: Tyskland
År: 2021
Genre: Drama, Mysterium, Thriller
Längd: 104 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Nu blir det tyskt här på JPS Media! Ännu en Netflixpremiär, ännu en Netflixproduktion; en tysk sådan. Den svarta ön, i regi av portugisen Miguel Alexandre, har ingenting med Tintinäventyret med samma namn att göra. Det är onekligen lite märkligt att en europeisk film väljer samma titel som ett seriealbum som är synnerligen välkänt i större delen av Europa.

Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av den här filmen. Något slags thriller, en spännande miljö, mystik på en ö.

Inleder sexuell relation i smyg

Till en början ångrade jag att jag började titta på Den svarta ön. 17-årige Jonas’ (Philip Froissant) föräldrar har omkommit i en bilkrasch, och han bor hon sin farfar (Hanns Zischler) på en tysk ö med tillräckligt många invånare för att där ska finnas en ganska stor skola. Filmen är inspelad på ön Amrum, men om den utspelar sig där låter jag vara osagt, jag minns inte om ön nämndes vid namn. Ön ger intryck av att vara rätt ödslig.

Hur som helst – Jonas klass får en ny lärarinna, Helena Jung (Alice Dwyer), som är trevlig, attraktiv, men lite märklig. Jonas har en kompis, Nina (Mercedes Müller), som han nog är förälskad i, hon verkar förälskad i honom. Men Jonas attraheras av fru Jung, och det bär sig inte bättre än att de inleder en sexuell relation. I smyg förstås. Samtidigt som Jonas även lyckas få ihop det med Nina.

Blir mörkare i tonen

Till en början kändes det här som en ganska typisk film för så kallade unga vuxna. Det var lite mer drama än thriller, och jag kände att jag nog inte tillhörde målgruppen. Jag tänkte att, nä, det här vill jag inte se.

Men, halvvägs in, ungefär, vänder filmen. Det är som om filmmakarna plötsligt kommit på att de vill byta målgrupp. Den svarta ön blir mörkare (svartare?) och mer vuxen i tonen. Det har hela tiden antytts att något inte stämmer med fru Jung, hon har något i görningen, någonting illasinnat – kan det vara så att hon är en kaninkokerska? Bindgalen?

Höll intresset uppe

Den här filmen innehåller ett flertal sexscener, vilka är överraskande heta utan att egentligen visa några närbilder. Tonåringarna spelas av skådespelare som är betydligt äldre än 17 – till exempel är Philip Froissant 27, medan Mercedes Müller fyller 25 i höst. Å andra sidan är Alice Dwyer bara 33.

Jag tycker att Den svarta ön är rätt bra. Den tog sig efter ett tag, den blev bättre, den höll intresset uppe, den blev lite spännande, och den var sexigare än förväntat. De flesta av rollfigurerna är sympatiska; tonåringarna är inte irriterande, vilket annars brukar vara fallet i sådana här filmer. Dock är upplösningen lite väl långsökt.

Några av låtarna som ligger på soundtracket är fullkomligt vedervärdiga. Gillar verkligen dagens ungdomar sådan skit?

Om jag haft halva betyg, hade jag gett Den svarta ön betyget 3½.

Skriven 2021-08-19

print

Våra samarbetspartners