THE SUICIDE SQUAD – vansinnig och frejdigt blodsprutande nytolkning av superhjälteskurkar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Gunn
Skådespelare: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Joel Kinnaman, Viola Davis
Premiär: 2021-08-06
Betyg: 4

Kritiken var inte nådig mot DC:s Suicide Squad vid releasen 2016. Sågningen både av själva historien och machoregissören David Ayers allvarliga ton var tämligen massiv, så det blev ingen uppföljare trots att hans film drog in nästan 800 miljoner dollar på världsplanet.

Men nu har avsevärt mer skojfriske James Gunn, mannen bakom Marvels Guardian of the Galaxy-filmerna, tagit över med en film som ska föreställa en reboot trots att en handfull skådespelare, däribland Margot Robbie och Joel Kinnaman, fortsätter spela samma roller som i föregångaren, och då blir det minsann åka av på mer än det mest uppenbara sättet. The Suicide Squad är nämligen inte bara actionladdad på ett frejdigt blodsprutande sätt, utan också oväntat utflippad rent allmänt på ett sätt som inte kan beskrivas som annat än galet inspirerat.

Har makten att ge livsfarliga uppdrag

Handlingen då? Ja, filmens superskurkar till titelfigurer tvingas förstås ut på ett nytt uppdrag av stenhårda regeringstjänstemannen Amanda Waller. Hon har makten att skicka ut fångar med speciella förmågor på livsfarliga uppdrag med löfte om förkortade fängelsevistelser precis som hon vill, och den här gången är destinationen den lilla sargade bananrepubliken Corto Maltese. Landet har plågats av diktatur i ett århundrade, och nu skickas två så kallade Task Force X-team till ön för att ställa saker till rätta.

Spektakulärt förstörelseklimax

The Suicide Squad hamnar mitt i en revolution, men syftet är inte i första hand att stötta det folkliga motståndet utan att begrava ett grymt rymdforskningsprojekt nazisterna en gång startade i landet. Måltavlan är ett högt torn där långt ifrån etiska experiment självklart visar sig föregå, så gissa om det blir ett spektakulärt förstörelseklimax av monstersort i slutänden.

Vansinnig det första ord man tänker på

Vilket egentligen känns lite onödigt. För egen del kunde jag varit utan det där, men säga vad man vill; även detta ter sig så pass vansinnigt och udda att det kan passera utan att framkalla gäspningar. För vansinnig är nog det första ord man tänker på när The Suicide Squad ska beskrivas. Det och hämningslöshet. James Gunn tycks inte haft några gränser i sitt skapande vare sig i manusskrivandet eller i regissörsstolen. Infallen formligen sprutar ut från bioduken på ett lika ymnigt sätt som blodsölandet.

Välriktad taskspark

Liksom sarkasmerna och skämtandet för övrigt, och det blir överlag rätt tydligt att allvar inte är någon hederssak i sammanhanget. Fast det har förstås inte hindrat honom från att slänga in en välriktad taskspark sådär i förbigående om amerikansk inblandning på den latinamerikanska bakgården. John Cenas karaktär Peacemaker får för övrigt symbolisera detta, och han är givetvis inte alls någon fredsmäklare.

Två extra skruvade tummar upp

Som alla säkert förstår är The Suicide Squad inte för alla, men för alla de som uppskattar Marvels respektlösa Deadpool och förra årets Birds of Prey i vilken Margot Robbies charmigt sköna knäppis Harley Quinn precis som här också spelade förstafiolen lär göra två extra skruvade tummar upp.

Skriven 2021-08-04

print

Våra samarbetspartners