THE COURIER – välspelad och spännande spionfilm utan bombastiska actionscener snuddar vid en femma i betyg

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Dominic Cooke
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan, James SchofIeld, Fred Haig
Premiär: 2021-08-06
Betyg: 4

Ni vet hur det är. Man går på bio och ser en spionfilm, kanske en som bygger på sanna händelser, kanske en som bygger på en bok av John Le Carré. Filmen är bra, men när den slutar vänder man sig till personen man såg filmen tillsammans med, och frågar; “Ähum … Jag fattade ingenting. Vaffan handlade filmen om?”. Alldeles för många spionfilmer har en tendens att vara alldeles för snåriga, ibland så pass snåriga att skådespelarna i efterhand har erkänt att de själva inte förstod någonting.

Så är inte fallet med den engelska spionthrillern The Courier, som regisserats av Dominic Cooke, och som inte ska förväxlas med en annan engelsk thriller med samma namn som kom 2019. Okej, Cookes film är den engelsk-amerikansk samproduktion, men av det amerikanska märks inte mycket mer än Rachel Brosnahan som CIA-agent.

En kurir som inte drar misstankar

The Courier bygger på verkliga händelser. Det är tidigt 1960-tal, kalla kriget pågår, och i Moskva finns den före detta översten Oleg Penkovsky (Merab Ninidze), som förser väst med information. Penkovsky säger sig vara en patriot som inte gillar sin regering, det vill säga Chrusjtjov, och han drömmer om att hoppa av och flytta till USA med sin familj.

I London har MI6-agenten Dickie Franks (Angus Wright) möte med Emily Donovan (Brosnahan) från CIA. De behöver en kurir som utan att dra misstankar till sig kan åka till Moskva och ta emot det Penkovskys har att leverera. Valet faller på den sympatiske affärsmannen Greville Wynne (Benedict Cumberbatch), en väldigt vanlig man, lite torr och kul på ett brittiskt sätt, som lever ett ganska vanligt liv med fru och son. Dock reser Wynne mycket i jobbet, så att han åker till Moskva med jämna mellanrum skulle inte någon tycka vara märkligt.

KGB börjar fatta misstankar

Efter en viss tvekan går Wynne med på uppdraget. Han åker till Moskva och gör affärer med Penkovskys företag, ibland åker Penkovsky till London, och snart uppstår en vänskap mellan de två männen. Men självklart uppstår det efter ett tag problem, annars skulle det här inte vara mycket till thriller. KGB börjar fatta misstankar.

The Courier är en oerhört bra film. Det här är riktigt, riktigt bra. Cooke berättar i ett behagligt tempo, vi får lära känna de här människorna, vilket gör att vi engageras av handlingen. Därför blir det spännande när det börjar hetta till när spioneriet inte går som planerat. Dessutom lyser den där vanliga spionfilms-snårigheten med sin frånvaro.

Strålande i huvudrollen

Benedict Cumberbatch gör en enastående insats i huvudrollen. Han är strålande. Om den här filmen gjorts för 30-35 år sedan, hade jag kunnat tänka mig en nedtonad Michael Palin i rollen. Samma typ av utstrålning, samma personlighet. Cumberbatch genomgår även en fysisk förvandling under filmens gång.

… Men även övriga skådespelare är utmärkta. Dessutom är filmen snygg, Prag agerar stand-in för Moskva, 1960-talet skildras med väl inrökta bostäder, och vi får se några scener från Londons, enligt ryssarna, dekadenta nattliv.

Verklighetens Wynne dyker upp

Självklart är det här en film du ska se. En lågmäld, spännande spionfilm utan bombastiska actionscener. Starkt betyg här till höger, snudd på en femma.

Verklighetens Greville Wynne dyker upp i ett gammalt nyhetsklipp alldeles innan eftertexterna börjar rulla.

Den modell av en rysk rymdraket Penkovsky har med som present till Wynnes son skulle jag vilja ha!

Skriven 2021-08-05

print

Våra samarbetspartners