CASSANDRA CLARE : KEDJA AV GULD – Bridgerton möter Buffy i steampunk fantasyversion av Charles Dickens Great Expectations

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Chain of Gold
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: The Last Hours (del 1)
Översättning: Jan Risheden
Läsålder: Unga vuxna
Genre: Fantasy, Magisk realism
Antal sidor: 677
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-07-21

Kedja av guld är som en korsning mellan Bridgerton och Buffy. Med ett stort stänk av Charles Dickens Great Expectations och gothic steampunk i mixen! Välkommen till det viktorianska London, fantasystyle, där demoner och oknytt lurar i dimman!

Vi befinner oss i London, året är 1903, och Cordelia Carstairs kommer till Londons glimrande jetset liv från Teheran för att gifta sig rikt, framgångsrikt och inflytelserikt med en “eligible bachelor” från en av de anrika skuggjägarfamiljerna. Cordelia har rött hår, brun hy och jättestora bröst som knappt får plats att pressas ner i de traditionella korsetterna. Det långa håret rymmer ständigt från de extravaganta håruppsättningarna på var, varannan sida. (Hon borde definitivt testa samma tofsstil och hårprodukter som fotbollstjejerna i OS, speciellt när hon ska ut och jaga demoner). Hon kan dansa sexigt, utan underkläder, (för korsetter hämmar böjligheten), vilket hon lärt sig i Paris – så alla killarna faller pladask för henne.

Eskapism med ett smörgåsbord av snyggingar

Det här är eskapistisk Young Adult-fantasy riktad till romance hungriga tonåringar – för det finns massor av snygga, vältränade killar med olika läckra ögonfärger att välja bland, massor av par (både hetero och homo) att “shippa”, och det finns ingen konkurrens egentligen för Cordelia när hon kommer till “den gamla världen“ på erövringståg, eftersom bästisen Lucie är intresserad av ett spöke och vännen Anna är gay. Smörgåsbordet är Cordelias att välja och vraka från, och det är Cordelia som är tänkt som läsarens identifikationsobjekt i boken när hon tjusar allt och alla. Som i så mycken amerikansk underhållning dyker det upp en opålitlig och osympatisk blond tjej – men hon behöver använda magi och ett förhäxat armband för att ens ha skuggan av en chans i rivaliteten mot Cordelia.

Fånga killen och ge demonen pisk

Cordelia har också ett magiskt svärd som heter Cortana, som kan ge demoner pisk. Som sagt – Bridgerton möter Buffy. Cordelia lyckas både snärja den mest eftertraktade killen i ett triangeldrama där hans bästis också är kär i Cordelia, och döda den allra farligaste demonen. Men säg den lycka som varar … Det kommer att bli två delar till med kärleksbekymmer för skuggjägarna i det viktorianska London.

Spanar efter litterära tillhåll

Cordelias bästa vän Lucie är kär i ett spöke, som hon planerar att hjälpa, Cordelias bror Alastair är olyckligt kär i två olika killar som bara vill vara med honom “i hemlighet”, Anna är kär i Ariadne, men vägrar erkänna det, och Ariadne jobbar för att tina upp Anna … Flera av karaktärerna gillar att läsa Brontësystrarna och citerar Wuthering Heights flera av karaktärerna gillar Sherlock Holmes och spanar in det ställe där Sherlock och Watson träffas för första gången, flera av karaktärerna gillar Oscar Wilde och försöker klä sig som sin idol … och de muntra gossarna hänger på samma pub som Samuel Pepys och Samuel Johnson (fast inte samtidigt – Pepys levde på 1600-talet och Dr. Johnson på 1700-talet).

Facit för fällor finns i Great Expectations

Men läser någon av karaktärerna Charles Dickens? Om James hade läst Great Expectations hade han insett att han befinner sig mitt inne i handlingen i Great Expectations, att Grace är Estella, och att han inte borde klampa rätt in i fällor …

Titeln Kedja av guld är förresten ett citat från Great Expectations – två kedjor till från samma roman dyker upp som titelcitat i nästa två volymer i serien.

Citat från karaktärernas favoritlitteratur

Varje kapitel inleds med ett romancitat eller ett diktcitat från klassisk litteratur som karaktärerna i boken gillar. Karaktärerna är verkligen kulturellt allmänbildade, annat kan inte sägas!

Även om huvuddelen av handlingen utspelar sig 1903 finns det några flashbacks – mest notabelt Alastairs resa till Paris, då han och Thomas går på bio tillsammans för första gången – bokstavligen för första gången. Filmen har just uppfunnits. Alastair och Thomas lever i en fantasyvärld – ändå har de aldrig upplevt något så fantastiskt som en resa till månen … Eller film!

En liten del demondräpande och en liten del förutsägbar who-dunnit (vem har släppt in en extra stark demon i vår värd?) blandas med en stor del kärlekstrianglar och kärleksintriger. Och det är ju det som Cassandra Clare är mest känd för.

Det går som ett urverk

Den här serien går som ett urverk, och man känner snabbt igen sig. Föregångaren, London-trilogin Clockwork Angel, Clockwork Prince och Clockwork Princess, handlade också om kärlekstrianglar. Här är de lite mindre övertygande. Det är lättare att se vilka par som kommer att bildas under seriens gång och vilka som kommer att gifta sig med varandra.

Det som är lite märkligt är att återkommande karaktärer från Clockwork-serien som Tessa (som fortfarande är nitton år eftersom hon inte åldras – och snart kommer hennes tonåriga barn att ha gått om henne i ålder) i likhet med Will (som nu är fyrtioett år) inte tar tag i saker själva. Utan låter minderåriga löpa amok och göra en stor röra av det hela.

Bekväma och bortklemade ungar

Tessa och Will och de andra levde alla som föräldralösa på ett internat (Harry Potter-style), så de hade ingen att vända sig till, och fick ta hand om väldigt vuxna problem och tunga ansvarsområden väldigt tidigt, och deras egna ungar har blivit väldigt bekväma, beskyddade och bortklemade.

De är inte rätt personer för att ta hand om demonattacker av tidigare aldrig skådat slag. Det är väl en sak med ungar som smyger ut för att lösa små mysterier i allehanda deckare som ska krängas nu för tiden, men här gäller det en storskalig demonattack som kan förgöra hela London, hela världen, eller åtminstone hela Tower Bridge (beroende på vilken prognos man lyssnar till).

Karaktärer med skarpare spetskompetens

Skuggjägartriangeln Tessa, Will och Jem, besvärjaren Magnus Bane och (numera) egensinniga spöket Jessamine Lovelace (alla återkommande karaktärer) lät aldrig saker “get so out of hand” i Clockwork-serien.

Den nya generationen och deras magiska sablar har helt enkelt inte samma spetskompetens.

print

Våra samarbetspartners