BAKOM FABLERNAS VÄRLD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Så här definierar den svenska Wikipedia en fabel: ”En fabel är en kort och allegorisk berättelse med uppdiktat innehåll. I de olika rollerna finns förmänskligade djur, och handlingen syftar i regel på en sensmoral. Exempel på sensmoralen i fabler är ’den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket’.”

Jag har ingenting emot denna definition men den är ofullständig och därmed fattig. Jag trivs betydligt bättre med Gerhard Bendzs beskrivning: ”(…) kortare allegorisk och moraliserande berättelse i vilken djur, någon gång också växter och föremål, framställs tänkande och talande som människor och speglande de mänskliga karaktärerna (ibland uppträder dock endast människor och då typmänniskor); berättelsen avslutas gärna med en aforistisk poäng, ofta i replikform, och i regel försedd med en moralisk slutsats eller sammanfattning, den s. k. sensmoralen.”

Som de flesta levande varelser mellan 25 och 217 cm långa, gillar jag att få beröm. En av de av mig mest uppskattade recensioner som jag belönades med var när en namnkunnig recensent skrev att Vladimir Oravsky är en värdig arvtagare till Jean de La Fontaine.

Jag uppskattar nämligen La Fontaine och har gjort det så långt jag kan minnas. La Fontaine tillhör min andliga kost, tillsammans med några andra stora fabelberättare, som Aisopos, Faedrus, John Gay, H C Andersen, Rudyard Kipling, Ivan Krylov, August Strindberg, Karel Čapek och inte minst Josef Čapek.

La Fontaine skrev 239 fabler fördelade på 12 böcker och jag kan inte tänka mig att det finns en enda fullvuxen, legalt eller illegalt levande person i Sverige, som inte är bekant med åtminstone fem av dessa – i sin helhet eller bara dess sensmoral – möjligen omedveten om att dessa härstammar från La Fontaine.

Jag har precis avslutat manuskriptet Magiska kläder – trilogi och som titeln avslöjar, rör det sig återigen om fabler, dock med olika klädesplagg i huvudrollen och inte djur.

Och medan förlaget gör sitt jobb för att paketera mitt manus till en bok, kan du avnjuta andra av mina redan tillgängliga fabler på svenska, danska, tyska, tjeckiska, polska och engelska. Exempelvis:
Den gamla och Edens lustgård
AAAHR!!!
Beatrices prank, erindringer og eventyr
Lyckans ost
Joel and the Santa Claus Murder Mystery
Beatrice Takes a Trip
Dagmar Daggmask och andra välkända skrönor för vuxna och barn
Her ligger hunden begravet… med et twist
Sneglefart — og andre
Harry – en bussig buss
Apelsinträdet och skådespelaren

La Fontaine föddes 8 juli 1621, det vill säga för 400 år sedan. Frankrike firar honom året runt stort, naturligtvis. Men inte bara Frankrike. Eftersom La Fontaine och hans intellektuella arv tillhör hela världen. Liksom arvet efter Aisopos, H C Andersen, Rudyard Kipling och August Strindberg.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker

© Vladimir Oravsky

Skriven 2021-06-22

print

Våra samarbetspartners